DentEstet DE4Teens
Prevenție dentară

Remineralizarea dentară

Data: 08.05.2022
hero image

Remineralizarea reprezintă totalitatea tentativelor de precipitare a calciului, a fosfaților și a altor ioni într-un țesut dentar supus în prealabil unei decalcifieri parțiale.

Remineralizarea reprezintă totalitatea tentativelor de precipitare a calciului, a fosfaților și a altor ioni într-un țesut dentar supus în prealabil unei decalcifieri parțiale. Se cunoaște faptul că remineralizarea se realizează în cavitatea bucală în mod spontan, dar poate fi îmbunătățită prin aport de agenți mineralizanți (calciu, fosfor, fluor) și prin stimularea fluxului salivar.

Un scurt istoric

Cercetările pe acest subiect – importanța și impactul nutriției asupra remineralizării dinților – au fost consemnate de cuplul de medici May și Edward Mellanby încă din anii ‘30, ei concluzionând ca o dietă bogată în vitamina D, calciu și fosfor, poate ajuta la repararea dinților afectați de carii.

Cercetările lor au fost continuate de dr. Weston A. Price, denumit de către admiratori un fel de “Charles Darwin al nutritiei”. Concluzia amplei sale lucrări, aflate la cel puțin a opta ediție, este ca o dietă echilibrată și potrivită pentru specia umană, promovează dezvoltarea unei dentiții sănătoase, în timp ce o alimentație dezechilibrată sau nepotrivită, declanșează probleme de aliniere și rezistența a dinților.

Mult mai târziu, în 2004, o echipă de cercetători (Ralph A. Steinman si John Leonora) publică o altă carte de referință pentru lumea stomatologilor: Dentinal Fluid Transport explica modul în care dinții se reconstruiesc din interior către exterior. Datorită acestei lucrări, specialiștii au devenit, în sfârșit capabili să înțeleagă cum este influențată dantura noastră de hormoni, vitamine, minerale și interacțiunea lor.

Există 6 minerale absolut esențiale pentru ca smalțul dentar să își păstreze integritatea și duritatea:

Calciul

Este întotdeauna asociat cu ideea de oase sănătoase. Însă, suplimentele de calciu sunt inutile, atâta timp cât calciul nu este și absorbit în organism. Pentru ca el să fie reținut în corp și direcționat în zonele deficitare, trebuie administrat corect, împreună cu vitaminele D3 și K2.

Vitamina D3

Reglează raportul dintre diverse minerale din organism, astfel încât ele să se depună în micro-orificiile din smalț, ajutând la fixarea calciului în organism.

Vitamina K2

Este utilă, alături de vitamina D, pentru o mai bună absorbție și distribuție a calciului. În plus, vitamina K2 activează osteocalcina, o proteină din matricea dintelui, indispensabilă pentru remineralizare.

Magneziul

Nu este eficient numai pentru remineralizarea propriu-zisă, ci și pentru reglarea absorbției de calciu. Excesul de calciu, vitamina D sau fosfor determina o scadere a concentratiei de magneziu, ceea ce poate încetini sau întrerupe procesul de remineralizare. Deficitul de magneziu afectează până la jumătate din populația globului, ca și deficitul de vitamina D.

Colagenul tip I

Reprezintă până la 90% din structura organică a dintelui, în timp ce tipul XVII este esențial pentru procesul de formare a smalțului.

Probioticele orale

Contracarează aciditatea generată de bacteriile din flora orală, simptomele de gingivită se reduc, nivelul de inflamație scade. Probabil că alimentele fermentate sunt cea mai bună sursă de probiotice orale.

Care este rolul salivei în procesul de remineralizare?

Saliva circulă, în permanență prin cavitatea orală, astfel încât ea joacă roluri importante atat în demineralizare, cât și în remineralizarea dintilor. Ea este secretată continuu prin intermediul glandelor salivare mari și mici, iar pH-ul său poate varia, de la o valoare de 5 – 7.5, până la 8, în special atunci când fluxul este crescut.

În salivă există fosfați de calciu și fluor, care sunt esențiali pentru procesul de remineralizare. Atunci când pH-ul salivei este ridicat, aceste săruri prezente în cantitate mare se pot depune pe suprafața dinților, remineralizându-i.

Atunci când fluxul de salivă scade, cum se întâmplă în deshidratare sau pe timp de noapte, riscul de demineralizare crește – importanța hidratării la orice vârstă.

Saliva poate  fi, de asemenea, considerată ca o barieră ecologică în menținerea sănătății dentare: protejează, curăță și soluție tampon împotriva acidității crescute, menține integritatea dinților mulțumită acțiunii sale antibacteriene și contribuie la percepția gusturilor și la un bun proces de digestie.

Momentul inițierii tratamentului profilactic ar trebui să înceapă în perioadele PRENATALĂ și PERINATALĂ cu sfaturi adresate mamelor privind:

  • îngrijirea cavității bucale
  • reguli elementare de igiena alimentară
  • consecințele obiceiurilor vicioase (Berth și col., 2007)
  • conștientizarea asupra necesității și importanței primului control stomatologic, care este indicat să aiba loc în primlele 6 luni de la erupția primului dinte temporar și nu mai târziu de vârsta de 12 luni (AAPD 2013-2014).

Totodată, medicul dentist pediatru evaluează riscul de apariție a eventualelor probleme în stadiul incipient, oferind posibilitatea de aplicare a metodelor preventive cât mai precoce.

Părinții trebuie să fie conștientizați asupra faptului că flora microbiană care se formează la nivelul cavității bucale a nou- născutului este influențată de cea a părinților și în primul rând, de cea a mamei.

Se recomandă tratarea definitivă a tuturor leziunilor carioase ale mamei cel mai târziu înainte de naștere (AAPD 2013-2014), precum și menținerea unei igiene orale corespunzătoare prin periaj dentar, folosirea aței dentare și a controalelor periodice la medicul dentist.

Controlul plăcii bacteriene prin mijloace mecanice și chimice adaptate vârstei copilului contribuie la reducerea florei microbiene cariogene.

CEA MAI IMPORTANTA METODĂ DE REDUCERE A PLĂCII BACTERIENE LA SUGAR ȘI COPILUL MIC ESTE REPREZENTATĂ DE INSTITUIREA IGIENEI ORALE CORECTE!

Surse de informare pentru părinți: