DentEstet DE4Teens

Obturis,

Specialistul nostru în tratamentul cariilor dentare

hero image
Tratament carii – soluții recomandate de specialiști

Caria dentară este asociată, de cele mai multe ori, cu dinții permanenți și se neglijează apariția acesteia pe dinții temporari. Din acest motiv, mulți părinți nu acordă suficientă atenție atunci când aceasta apare pe dinții de lapte, preferând să amâne vizita la medicul dentist.

Netratarea dinților temporari este total greșită!

section image

Statistici îngrijorătoare legate de incidența cariilor la copii:

  • În România, 75% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani au carii la nivelul dinților temporari*
  • 4 din 10 copii de până la 13 ani prezintă carii la nivelul dinților permanenți*
  • În Europa, 20-90% dintre copiii de 6 ani au carii dentare**
  • La 12 ani, aproximativ 3,5 dinți sunt cariați**

* Studiul “Zâmbește România” efectuat de GSK cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătătii Orale

** Date din anul 2017 – OMS (Organizația Mondială a Sănătății)

Mulți părinți se prezintă cu copiii la stomatolog abia în momentul în care prezintă dureri, ignorând sfaturile specialiștilor. Asociația Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă, însă, ca prima vizită la medicul dentist să fie efectuată în jurul vârstei de 1 an sau odată cu apariția primului dinte temporar, pentru a preveni orice problemă dentară.

Programează-ți copilul la medicul dentist înainte ca acesta să aibă dureri!

Cariile netratate ale dinților temporari pot afecta, de asemenea, dezvoltarea normală a dinților permanenți. În cazul în care dintele de lapte este afectat, sunt șanse mari ca mugurele / coroana dintelui permanent să fie afectată, nu rădăcina, acesta fiind compromis înainte de a-și începe procesul de creștere.

Evoluția cariilor pe dinții temporari

Dinții temporari au o structură diferită de cea a dinților permanenți, iar acest aspect capătă o importanță și mai mare atunci când apar cariile dentare.

Dacă la un dinte definitiv, caria dentară nu avansează foarte rapid, în cazul dinților de lapte, situația poate deveni critică într-un timp foarte scurt. Astfel, la doar 2 sau 3 luni de la apariția pe dintele temporar, caria dentară se poate complica, poate provoca infecție și durere. În această situație, este necesară o soluție de tratament personalizată în cabinetul stomatologic.

section image
section image

Șansele ca un copil care nu a mai fost la medicul stomatolog și care acuză deja dureri dentare, să fie cooperant, scad semnificativ, iar tratamentul cariilor este îngreunat sau chiar imposibil, necesitând în cele mai multe cazuri metode auxiliare de tratament (de exemplu utilizarea inhalosedării sau ședințe de consiliere psihologică).

 

Vizitele periodice, încă din jurul vârstei de 1 an, au următoarele mari avantaje:

 

  • Copilul este familiarizat cu mediul și medicul stomatolog, ceea ce îl face mult mai cooperant
  • Cariile profunde care pot provoca durere se pot evita, iar tratamentele dentare vor fi acceptate mult mai ușor
Soluții pentru tratarea cariilor la copii
  1. Obturațiile fizionomice

    Obturațiile fizionomice sunt realizate dintr-o rășină (albă sau colorată – în unele cazuri la nivelul molarilor temporari), care se modelează perfect pe suprafața dintelui, oferind un rezultat natural și 100% funcțional.

    • Sunt minim invazive – în cazul cariilor simple
    • Materialul se întărește rapid (în mai puțin de un minut sau, utilizând tehnologia Thermocure, în aproximativ un minut și jumătate)
    • Rezultatul este estetic și kids friendly
  2. Coroanele dentare din Zirconiu

    Coroanele dentare din Zirconiu nu sunt recomandate doar atunci când dintele este afectat de o carie profundă, ci și atunci când reprezintă o soluție mult mai eficientă decât obturația clasică.

    În cazul dinților de lapte, spre exemplu, riscul ca obturația (plomba) să cadă, este mai mare decât în cazul dinților permanenți. În aceste situații, medicii stomatologi recomandă coronițele dentare din Zirconiu. Acestea sunt fabricate în California și sunt utilizate cu succes începând cu anul 2010 (de peste 12 ani) în stomatologia pediatrică și în tratamentul cariilor la copii.

section image
Riscurile netratării dinților de lapte

Netratarea cariilor dentare afectează întreg organismul, astfel că pot apărea următoarele complicații / afecțiuni (locale și generale):

  • Copilul se hrănește cu dificultate, are apetit scăzut, tulburări ale somnului și abilitate de concentrare scăzută
  • Poziționarea incorectă a dinților pe arcadă împiedică vorbirea corectă, afectează procesul de fonație, dar și stima de sine
  • Mugurii dinților defintivi sunt afectați de cariile complicate, netratate ale dinților temporari
  • Apar probleme prin incorecta aliniere a dinților permanenți atunci când există resturi radiculare irecuperabile care necesită extracția timpurie. Astfel, se pot dezvolta obiceiuri anormale prin interpoziționarea limbii care accentuează viitoare anomalii dentare
  • Datorită complicațiilor cariilor netratate, poate fi afectat întregul organism; există modificări ale indicatorilor VSH și ASLO, iar imunitatea copilului scade

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină YALE au concluzionat faptul că bacteriile din cavitatea orală a copiilor cu procese carioase netratate au impact în dezvoltarea PNEUMONIEI.