Academia Americană de Stomatologie și medicii specialiști recomandă ca prima vizită a copilului la medicul stomatolog pediatru să aibă loc la vârsta de 1 an sau, cel târziu, la 6 luni de la apariția primului dinte de lapte.
Inhalosedarea cu Funny Gas este o procedură medicală ce folosește protoxidul de azot pentru a realiza sedarea conștientă. Tratamentul cu inhalosedare ajută copilul să se relaxeze, să fie mai calm, să coopereze mai ușor și să nu simtă durere sau disconfort.
Caria profundă, extinsă pe două sau mai multe suprafețe dentare, necesită, de cele mai multe ori, tratament dentar de reconstrucție prin folosirea unei coroniţe dentare.
Cariile netratate ale dintilor temporari pot afecta dezvoltarea normală a dinților permanenți. În cazul în care dintele de lapte este afectat, există șanse foarte mari ca și rădăcina dintelui permanent să fie afectată, acesta fiind compromis înainte de a-și începe procesul de creștere.
Sigilarea dentară este un tratament modern de prevenție, folosit împotriva apariției cariilor, ce poate fi realizat atât pe dinții temporari, cât și pe cei permanenți și care scade riscul de apariție a cariilor cu scade cu până la 80%.
Primul tratament ortodontic al copilului poate începe chiar și la vârsta de 3 ani, cu ajutorul trainerului dentar. Acesta este asemănător unei gutiere moi, realizat dintr-un silicon special, care corectează obiceiurile vicioase, antrenează dezvoltarea mușchilor răspunzători de vorbirea corectă și previne dezvoltarea cariilor dentare.
Cele mai recente studii arată faptul că mai mult de 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar, iar specialiștii atrag atenția asupra faptului că aceste probleme dentare duc, cel mai adesea, la afecțiuni gastrice, imperfecțiuni ale pronunției și apariția cariilor acolo unde dinții sunt inghiesuiți.
Am dezvoltat acest concept pentru a integra cât mai bine măsurile pe care trebuie să le luăm ca și părinți pentru sănătatea copiilor noștri pe termen lung. Orice copil care dezvoltă obiceiuri sănătoase la vârste fragede va deveni un adult la fel de atent atunci când vine vorba despre sănătatea lui. După finalizarea tratamentului, nu uita de cele două vizite periodice, recomandate de medicul stomatolog pediatru la 3, 4 sau 6 luni:
1) Controlul medical periodic – în timpul căruia medicul analizează starea de sănătate dentară și se asigură că nu au apărut alte afecțiuni dentare
2) Ședința de profilaxie – realizată de asistentul de profilaxie. Aceasta poate cuprinde un simplu periaj și o fluorizare, sau poate necesita efectuarea suplimentară a unui detartraj cu ultrasunete și folosirea air flow-ului.
Copiii care experimentează tratamente dentare dureroase încă de la vârstă mică sunt predispuşi să dezvolte anxietate în ceea ce priveşte stomatologul. Acesta este motivul pentru care, în anumite situații, medicii stomatologi apelează la anestezia locală sau generală, după caz.
Ce presupune frenectomia și când este necesară? Copiii mai mari au nevoie de frenectomie? Cu ajutorul acestei intervenții, în doar 10 – 15 minute calitatea vieții copilului poate fi îmbunătățită.