DentEstet DE4Teens
Prevenție dentară

De la ce vârstă trebuie să mergi cu copilul la medicul stomatolog pediatru?

Data: 10.05.2022
hero image

Medicii stomatologi pediatri, la fel ca și AAPD (Asociația Americana a Medicilor Dentisti Pediatri), recomandă ca prima vizită în cabinetul stomatologic a copilului să fie atunci când acesta se apropie de vârsta de 1 an.

Medicii stomatologi pediatri, la fel ca și AAPD (Asociația Americana a Medicilor Dentisti Pediatri), recomandă ca prima vizită în cabinetul stomatologic a copilului să fie atunci când acesta se apropie de vârsta de 1 an.

În funcție de nevoile copilului, medicul pedodont va recomanda frecvența următoarelor vizite dar, chiar dacă pare frecvent, majoritatea stomatologilor sunt de părere că dinții și gingiile copilului să fie monitorizate la un interval de 6 luni, deoarece acest lucru previne posibilele afecțiuni ale gingiei și apariția cariilor.

Societatea de Estetică Stomatologică din România a realizat un studiu care arată că 83% dintre copiii români, cu vârsta de 6 ani, au dinții afectați de carii.

Încă un motiv pentru care cel mic trebuie adus în cabinetul stomatologic de la o vârstă frageda, pentru o atentă monitorizare a evoluției dinților săi. Mai mult decât atât, din momentul în care hrana solidă este introdusă în alimentația copilului, nevoie de periaj a dinților, după recomandările medicului pedodont, sunt absolut necesare.


În plus, vizitele regulate la medicul stomatolog crează un obicei sănătos pentru copil, îi elimină acestuia posibilele frici și conturează un stil de viață bazat pe prevenție, extrem de benefic viitorului adult.

Ce se întâmplă la prima vizită a copilului la clinica DENT ESTET 4 Kids?

Acomodarea copilului cu mediul din clinică

În funcţie de vârstă, copilul va face cunoştinţă cu jocurile şi jucăriile, va colora sau va explora zona de aşteptare împreună cu părinţii. Personalul clinicii are grijă ca familia să se simtă în largul ei şi să uite că se află într-o clinică stomatologică.

Consultația de specialitate

Aceasta are loc în cabinet, sau dacă copilul nu doreşte să coopereze, într-un spaţiu special amenajat. Medicul pedodont va examina aparatul dento-maxilar (dinţii, ocluzia, mucoasa) şi va evalua riscul de apariţie a cariilor dentare.

Discuția medic – părinte

Pe parcursul discuţiei, medicul va oferi informaţii, recomandări şi indicaţii specifice cazului, precum şi răspunsuri la toate întrebările părintelui sau copilului. Specialistul le va prezenta părinţilor tehnicile corecte de periaj dentar şi igienizare orală în funcţie de vârstă, dar și principiile unei alimentaţii corecte şi sănătoase.

La finalul vizitei, familia va primi un dosar personalizat, cu materiale informative. În funcție de statusul dentar al copilului, medicul stomatolog va recomanda controlul periodic la 1 lună, pentru pacienții cu risc crescut de apariție a cariilor dentare, sau la 4-6 luni, pentru copii fără afecțiuni dentare.

Tags: