DentEstet DE4Teens
Ortodonție

Ce este un specialist ortodont și ce este ortodonția?

Data: 10.05.2022
hero image

Recomandarea tuturor medicilor specialiști este ca prima vizită la medicul stomatolog pediatru să aibă loc în jurul vârstei de 1 an sau după apariția primului dinte de lapte.

Recomandarea tuturor medicilor specialiști este ca prima vizită la medicul stomatolog pediatru să aibă loc în jurul vârstei de 1 an sau după apariția primului dinte de lapte. Această vizită are o importanță majoră atât în ceea ce privește prevenirea anumitor probleme dentare, cât și în educarea celui mic.

Însă, în urma unui studiu pe care l-am realizat la începutul acestui an, media de vârstă a copiilor care ajung pentru prima dată într-un cabinet sau într-o clinică dentară este de 4 ani și jumătate.

În cazul vizitei la medicul ortodont, aceasta trebuie realizată după vârsta de 7 ani, astfel încât un posibil tratament cu aparat dentar să fie început la timp. Purtat de la vârsta potrivită, tratamentul ortodontic oferă rezultate rapide și de durată.

Dinții unui copil pot avea forme și dimensiuni anormale, cauzele fiind de ordin genetic sau legate de obiceiurile vicioase. Menționam aici, printre altele, suptul degetului, respirația orala sau bruxismul.

Acestea conduc la apariția unor probleme de natură ortodontică. Important este ca, în momentul în care observăm aceste anomalii, să programăm o vizită în cabinetul unui medic ortodont în vederea primirii unui diagnostic corect și a unui tratament adecvat.

Rolul specialistului ortodont, de netrecut cu vederea

Anomaliile dinților pot fi corectate. Însă, pentru a obține rezultate corecte, sigure și rapide, este necesar ca tratamentele să fie realizate de către un medic ortodont cu experiență, ce a urmat cursuri internaționale de perfecționare. De aceea, alegerea unui medic stomatolog ortodont trebuie realizată cu grijă, întrucât experiența acestuia este esențială pentru rezultatul final.

Medicul specialist în ortodonție, cunoscut și ca medic ortodont, este cel care se ocupă strict cu diagnosticarea, prevenția și tratarea anomaliilor dento-faciale, cum ar fi: mușcătura inversă, prognatismul mandibular, mușcătura adâncă și cea deschisă, înghesuirea dentară ș.a.m.d.

Medicul ortodont a absolvit mai întâi Facultatea de Medicină Dentară, apoi a urmat o specializare de trei ani în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială, precum și alte cursuri de perfecționare. Putem spune astfel că, deși specializat în corectarea dinților, medicul ortodont cunoaște bine toate problemele de natură orală.

Cum pentru o sănătate orală impecabilă este nevoie de o întreagă echipă medicală, la DENT ESTET 4 KIDS ne asigurăm că părinții găsesc în aceeași locație atât medici specializați în ortodonție, cât și medici dentiști pediatri, precum și o echipă ATI dedicată.

Ortodonția și tratamentele ortodontice – ce trebuie să știi

Din rolul medicului ortodont putem deduce și ce este ortodonția. Mai exact, aceasta este o specialitate a stomatologiei care se ocupă cu studiul și tratamentul malocluziilor dento-faciale.

În rândul copiilor, cele mai frecvente astfel de probleme dentare sunt: pierderea prematură a dinților de lapte, înlocuirea târzie a dinților de lapte, înghesuiri și malpoziții dentare, dinți blocați în erupție, dinți frontali aflați în poziție protruzivă, dinți supranumerari sau care erup în poziții anormale.

De asemenea, apelăm la ajutorul unui medic specialist în ortodonție pentru copii și atunci când observăm creșterea anormală/asimetrică a maxilarelor, când copiii acuză dureri în articulația temporo-mandibulară sau când sunt depistate dificultăți în masticație.

Problemele dento-faciale trebuie descoperite la vârste cât mai mici, pentru a fi mai ușor de tratat. De aceea, vizitând periodic, de la vârsta de un an, o clinică dentară, copilul va evita multiple neplăceri și va învăța cât de importantă este sănătatea orală.

În cazul în care problemele s-au manifestat mai târziu, acestea pot fi corectate, așa cum am spus, cu ajutorul unor tratamente ortodontice specifice. Cel mai popular dintre acestea este tratamentul cu aparat dentar.

Acesta, cunoscut și sub numele de aparat ortodontic, este indicat de regulă copiilor de peste 7 ani, în funcție de anomalia prezentă și de statusul dentar, și poate fi de mai multe tipuri (de la clasicul model fix cu brackeți metalici, la modele fixe invizibile și modele mobile). Timpul de purtare a aparatului dentar variază în funcție de problema cu care se confruntă copilul.

Experiența medicului ortodont pentru copii este, de asemenea, vitală pentru obținerea celor mai bune rezultate, acesta putând scurta timpul de tratament și, pe deasupra, transforma fiecare vizită în clinică într-o experiență plăcută.

Alte informații utile privind ortodonția pentru copii

Când este vorba de sănătatea zâmbetului, este important să fim cât mai bine informați. Una dintre întrebările frecvent adresate de către părinți în cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS este legată de modul in care decurge consultația. Alte întrebări se referă la cât costă un tratament ortodontic și când ar trebui făcută prima dată evaluarea la un medic specialist ortodont.

În primul rând, fiecare consultație în cadrul clinicilor DE 4 KIDS reprezintă o reală experiență. Medicii stomatologi pediatri lucrează împreună cu părinții astfel încât să creeze copiilor un mediu cât mai confortabil.

La DENT ESTET 4 KIDS medicii devin prietenii copiilor și, alături de psihologi și părinți, construiesc adulți responsabili, ce vor zâmbi cu încredere și se vor bucura de sănătatea dinților și a întregului organism.

Pentru copiii anxioși sau în cazul celor ce au de realizat tratamente dentare complexe, în clinicile DENT ESTET 4 KIDS este recomandat, în funcție de caz, tratamentul cu Funny Gas. Procedura este folosită cu succes în toate clinicile dentare din lume, protoxidul de azot ajutând copiii să se relaxeze, inducându-le o stare de fericire și euforie.

Funny Gas este 100% sigur, fiind realizat de către medicul stomatolog pediatru care are competență în inhalosedare.

În ceea ce privește prețul unui tratament ortodontic pentru copii, acesta variază de la un caz la altul, în funcție de complexitatea procedurii și de aparatele dentare utilizate. Prima evaluare ortodontică nu trebuie realizată mai târziu de 7 ani. Până atunci, însă, trebuie efectuate periodic controalele de rutină.

La DENT ESTET 4 KIDS este simplu să faci o programare. Accesează pagina Programare de pe site, completează formularul și hai în una dintre clinicile noastre! Copilul tau va beneficia de cele mai bune tratamente stomatologice, realizate la standarde internaționale. Te așteptăm cu drag!