DentEstet DE4Teens
Ortodonție

Coronițe dentare din zirconiu - o soluție pentru cariile profunde la copii

Data: 10.05.2022
hero image

Cariile dentare reprezintă cea mai răspândită afecțiune la nivel global, aproximativ o cincime dintre copiii cu vârste până la 4 ani și peste 50% dintre cei cu vârste până la 8 ani având dinții cariați.

Cariile dentare reprezintă cea mai răspândită afecțiune la nivel global, aproximativ o cincime dintre copiii cu vârste până la 4 ani și peste 50% dintre cei cu vârste până la 8 ani având dinții cariați.

Atunci când vorbim despre dinții de lapte, caria dentară avansează extrem de repede. Astfel, un punct de carie apărut pe dinții de lapte se poate transforma într-o carie profundă în maxim 2-3 luni. Netratată, o carie pe dinții de lapte conduce în mod sigur la dureri, infecții, absese, putând ajunge chiar și la pierderea precoce a dintelui.

Pentru că de multe ori părinții se prezintă la cabinetul medicului stomatolog atunci când caria dentară este deja avansată, tratamentul nu se mai poate rezuma la o simplă obturație (plombă). În astfel de cazuri, recomandarea medicilor noștri este folosirea de coronițe dentare din zirconiu.

Coronițe dentare din zirconiu pentru copii

Dacă, în trecut, pentru dinții de lapte afectați de carii complicate exista doar soluția extracției, noile inovații în estetica resturatoare reprezintă o alegere la îndemâna medicilor pedodonți.

Coronițele dentare din zirconiu reprezintă o astfel de soluţie inovatoare în tratarea cariilor profunde, care afectează o suprafață mare a dintelui, dar și în cazul unor traumatisme dentare.

Coronițele dentare din zirconiu sunt lucrări protetice ce refac forma, culoarea și funcția unui dintre natural. La DENT ESTET 4 KIDS, medicii pedodonți folosesc coronițe dentare din zirconiu Sprig, realizate în California, folosite de peste 12 ani de stomatologi din întreaga lume.

Spre deosebire de coroanele dentare utilizate în cazul adulților, care sunt rezultatul unei amprentări, coronițele dentare din zirconiu sunt prefabricate, putând fi plasate imediat.

Astfel, nu este nevoie de o lucrare protetică temporară până la finalizarea celei definitive, așa cum se întâmplă în cazul adulților, ceea ce face ca experiența să fie mai confortabilă pentru copil.

Coronițe dentare din zirconiu – caracteristici principale

Coronițele dentare din zirconiu folosite de medicii DENT ESTET 4 KIDS redau naturalețea și funcționalitatea dintelui natural.

Acestea au un sistem numit Zir-Lock® ce permite o cimentare și fixare foarte bune, asigurând succesul tratamentului pe termen lung. Datorită acestui sistem, coronițele dentare din zirconiu cad doar în momentul schimbării dinților de lapte cu cei permanenți.

În plus, modul în care este fabricată coroana din zirconiu oferă spațiul necesar între dinți astfel încât igienizarea să se poată face fără dificultate.

Beneficii coronițe zirconiu

Coronițele dentare recomandate pentru reconstrucția dinților de lapte afectați de carii sunt realizate 100% din zirconiu, un material testat și recunoscut pentru rezistența și durabilitatea lui.

Utilizat de la începutul anilor 2000 pentru proceduri dentare destinate adulților (coroane dentare, punți și implanturi), zirconiul a devenit disponibil și pentru stomatologia pediatrică începând cu anul 2010.

Datorită unor calități precum biocompatibilitatea și rezistența crescută, zirconiul a fost folosit cu precădere pentru realizarea lucrărilor protetice pentru copii.

Beneficiile coronițelor dentare din zirconiu pentru copii:

  • au o rezistență crescută, rămânând pe arcadă până la înlocuirea dintelui de lapte cu cel permanent
  • menţin dintele pe arcadă şi astfel păstrează spaţiul necesar pentru erupţia armonioasă a dinţilor permanenţi
  • nu conțin metal, risc redus de a dezvolta alergii
  • estetică sporită, deoarece au un aspect identic dintelui natural
  • sunt biocompatibile, respectiv sunt bine tolerate de organism
  • suprafaţa din zirconiu asigură o igienizare optimă şi nu permite acumularea de placă bacteriană
  • protejează gingia şi nu împiedică dezvoltarea osoasă normală
  • scad numărul de vizite la dentist şi riscul de dezvoltare a cariilor secundare, spre deosebire de tratamentele clasice

Există însă și situații în care coronițele dentare din zirconiu nu pot fi folosite. Astfel, acestea nu reprezintă o opțiune pentru pacienții care suferă de înghesuiri dentare, la care masa osoasă nu este suficientă sau care își scrâșnesc dinții (suferă de bruxism).

Știm foarte bine că, de cele mai multe ori, copiii mănâncă bomboane sau ronțăie covrigei, astfel că există riscul ca o plombă realizată în cabinet să se fractureze, să nu fie atât de rezistentă. În schimb, coroanele dentare din zirconiu au o rezistență fantastică. De exemplu, în cazul unui traumatism, de cele mai multe ori se fracturează rădăcina, iar coroana rămâne acolo sau se fracturează un alt dinte, iar coroana rămâne intactă. Consider că aceste coronițe dentare din zirconiu sunt o soluție inovatoare în tratamentul cariilor complicate. Noi le folosim cu succes în clinica DENT ESTET 4 KIDS și le recomand din tot sufletul, spune dr. Vlad Nichita, medic stomatolog pediatru.

În final, putem spune că, la fel ca în cazul medicinei dentare destinate adulților, cererea pentru restaurări estetice în stomatologia pediatrică a crescut anual.

O vizită la DENT ESTET 4 KIDS reprezintă o soluție pentru părinții care pot simți anxietate atunci când se află în situația de a decide că este nevoie de o coroniță dentară pentru copiii lor, afectați de carii profunde sau de un traumatism dentar.

Cu ajutorul coronițelor dentare din zirconiu zâmbetul copilului dumneavoastră își poate recăpăta sănătatea și frumusețea.