Un abces se formează ca o zonă de puroi ca reacția a corpului nostru în lupta împotriva infecției. Acesta se poate dezvolta aproape oriunde în corp și poate avea diferite grade de severitate.
Ce este abcesul dentar?
Un abces se formează ca o zonă de puroi ca reacția a corpului nostru în lupta împotriva infecției. Acesta se poate dezvolta aproape oriunde în corp și poate avea diferite grade de severitate.
Un abces dentar este un buzunar de puroi care se formează în jurul rădăcinii unui dinte infectat sau lângă gingie. Oricine, de la copii la vârstnici, poate dezvolta un abces dentar.
Abcesele dentare nu trec de la sine, aveți nevoie de tratament de specialitate realizat de către medicul stomatolog sau endodont. Lăsată netratată, infecția se poate răspândi dincolo de maxilar, la gât, cap sau alte părți ale corpului.
Există mai multe tipuri de abces dentar, în funcție de localizarea infecției:
- Abscesul periapical, localizat la vârful rădăcinii dintelui
- Abcesul parodontal, localizat pe gingia de lângă rădăcina dintelui afectat
- Abcesul gingival, localizat pe gingii, este cel mai răspândit la copii
Abcesul gingival la copii
Având deja dureri de creștere obișnuite vârstei – dinți noi, dezvoltarea oasele, sistemele imunitare eficiente intermitent – prin dezvoltarea unui abces la gingie, copiii se vor confrunta cu un grad nou de disconfort.
De obicei, abcesul pornește de la o carie dentară ca apoi să se extindă din gingie, similar unui coș. De multe ori nu există dureri inițiale sau umflături, dar inflamația cauzată de abcesul dentar din apropierea dinților inferiori are potențialul de a afecta căile respiratorii ale unui copil și de a face dificilă respirația. Abcesele din jurul dinților superiori pot transfera inflamația în creier și, dacă nu sunt tratate, pot pune viața în pericol.
Părinții trebuie să recunoască un abces gingival și să conștientizeze gravitatea acestuia. Din fericire, semnele de avertizare, inclusiv dureri orale și umflături faciale, sunt indicatori clari și ușor de observat.
Simptomele abcesului dentar la copii
Simptomele unui abces dentar sunt mereu vizibile. Un abces gingival la copii are ca rezultat aproape întotdeauna durerea cauzată de presiunea puroiului din abces iar aceasta se poate răspândi la urechi, gât și maxilar. Chiar dacă abcesul nu este încă vizibil, copilul dvs. vă va anunța că ceva nu este în regulă.
Semnele vizibile includ umflarea sau roșeața feței și gingii strălucitoare și umflate. De asemenea, copilul poate avea o respirație urât mirositoare sau s-ar putea să acuze un gust rău care nu dispare.
Iată alte câteva simptome comune ale abceselor gingivale pe care părinții ar trebui să le conștientizeze:
- Dureri spontane ale dinților
- Umflarea feței
- Febră
- Durere la mestecat
- Dinți sensibili la cald sau la rece
- Ganglioni limfatici de la nivelul gâtului sau maxilarului umflați
Tratamentul abceselor dentare la copii
Dacă suspectați un abces la gingiile copilului dvs., adresați-vă imediat medicului stomatolog pediatru. Abcesele nu se vindecă de la sine și pot deteriora cu ușurință dinții învecinați sau răspândi infecția în alte părți ale corpului.
Abcesele dentare gingivale sunt tratate cel mai bine prin eliminarea cauzei și drenarea oricărei acumulări de puroi. În cazul în care ceva este prins între dinte și gingie, precum un sâmbure de popcorn, dentistul îl va îndepărta și va scurge puroi printr-o incizie în țesutul gingiilor.
Alinarea va urma foarte curând după procedură și pot fi prescrise medicamente pentru durere blândă sau antibiotice.
Cum se pot preveni abcesele gingivale
Există o serie de metode dovedite de prevenție a abceselor dentare, începând cu îngrijirea orală acasă. Cel mic ar trebui să se spele pe dinți cel puțin de două ori pe zi imediat după apariția primilor săi dinți. De asemenea, ața dentară ar trebui folosită o dată pe zi. Copiii mai mici vor avea nevoie de ajutor pentru a face o igienizare minuțioasă, iar părinții sunt sfătuiți să verifice periodic dinții copilului lor pentru a depista din timp eventuale probleme.
Sfaturi utile pentru prevenția abceselor dentare
Limitarea dulciurilor și a gustărilor
Dacă copilul dvs. adoră gustările, acest lucru poate contribui la formarea abceselor gingivale. Biscuiții și pâinea sunt gustări preferate de copii, dar zahărul și amidonul din ele reprezintă mediul ideal de înmulțire pentru bacteriile care provoacă cariile dentare. Alimentele procesate sunt deosebit de dăunătoare iar părinții sunt sfătuiți să elimine complet băuturile carbogazoase din dieta familiei lor.
Vizita la medicul stomatolog pedodont
Mergeți la un medic stomatolog cu abilități și răbdare pentru a trata copiii mici, în special atunci când vine vorba de probleme orale mai severe. Vizitele periodice la medicul stomatolog de familie ajută dar planificarea unei consultații la fiecare șase luni la stomatologul pediatru va salva dinții celui mic și îi va păstra sănătatea dentară pe termen lung.
Nu așteptați să vedeți evoluția
Dacă copilul dvs. are o carie, nu este niciodată înțelept să o lăsați netratată și să sperați să nu se înrăutățească. Fiți vigilenți și prezenți. Cariile dentare la copii progresează mult mai repede decât cele ale adulților și ele sunt cauza principală a apariției abceselor dentare.