Frenectomia laser. Când este recomandată și care sunt beneficiile
Frenectomia cu laser este o intervenție chirurgicală sigură și rapidă, care poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții bebelușului sau copilului. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă frenectomia și care sunt avantajele unei astfel de intervenții realizate de medicii DENT ESTET 4 KIDS, este nevoie să explicăm ce este, de fapt, frenul.
Ce este frenul?
Frenul este o bucată de țesut conjunctiv (pliu) care se poziționează în diferite zone ale cavității bucale. Există, astfel, fren labial și fren lingual.
Frenul lingual leagă buza superioară/inferioară de maxilar/mandibulă, în timp ce frenul lingual leagă limba de planșeul gurii.
Există situații în care limba nu-și poate îndeplini rolul important pe care îl are în mestecarea alimentelor, în vorbire sau hrănirea bebelușilor la sân, iar acest lucru este cauzat de un fren scurt (restrictiv).
Ce se întâmplă când copilul are fren restrictiv
Un fren restrictiv poate fi diagnosticat de medicul neonatolog sau, ulterior, de către medicul stomatolog pediatru, însă părintele poate fi atent la semnele care indică un fren scurt.
Astfel, în cazul bebelușilor, mama poate observa următoarele semne ale unui fren restrictiv:
- Plânsul neconsolat al bebelușului în timpul și după alăptare
- Senzația de foame a bebelușului chiar și după alăptare
- Reflux gastroesofagian
- Balonare excesivă / colici
- Ritm lent de creștere în greutate
În cazul în care mama observă unul dintre aceste aspecte, este bine să ceară sprijinul unui medic pediatru, dar și al unui dentist pediatru, care ar putea identifica un fren restrictiv.
De asemenea, părintele trebuie să fie atent și la alte semne ce ar putea impune necesitatea unei frenectomii cu laser:
- Copilul nu poate deschide complet gura
- Copilul nu poate vorbi clar sau nu poate emite unele sunete corect
- Copilul nu poate atinge cerul gurii cu limba
- Limba copilului ar putea avea un aspect plat și pătrat, în loc de unul ascuțit (atunci când este întinsă)
- Vârful limbii poate prezenta o deformare cu aspectul unei inimi
- Copilul acuză dureri la nivelul maxilarelor și al articulațiilor temporo-mandibulare
- Proeminența maxilarelor inferioare (prognatism inferior)
- Copilul se confruntă cu inflamații la nivelul gingiilor
Frenectomia cu laser. Când este recomandată
După cum am menționat, prin intermediul frenectomiei cu laser, frenul este îndepărtat într-o intervenție ce durează doar câteva minute. Atunci când frenul restrictiv este îndepărtat la timp, calitatea vieții copilului este îmbunătățită vizibil. În plus, părinții se vor putea bucura de o experiență mult mai plăcută în primul an de viață al copilului.
În cazul în care părintele nu se adresează unui medic dentist pediatru, pot apărea numeroase probleme stomatologice, precum:
- Igiena orală necorespunzătoare și afecțiuni gingivale
- Risc crescut de apariție a cariilor dentare
- Traumatisme dentare repetate, la nivelul frenului labial
- Afecțiuni ortodontice: malocluzia, diastema (strungăreața)
De asemenea, cu ajutorul frenectomiei se pot evita probleme precum:
- dificultăți în alăptarea bebelușului (copilul nu poate poziționa limba și buzele corect în jurul sânului pentru a stimula lactația)
- creșterea lentă în greutate
- probleme de fonație (pronunția greșită a sunetelor “s”, “t”, “d”, “l”, “n” sau “z”) și vorbire
- obiceiuri vicioase, precum suptul degetului, deglutiție infantilă
- deglutiția infantilă poate duce la apariția unor afecțiuni ortodontice, precum malocluzia de tip “mușcătură deschisă”
Ținând cont de toate aceste aspecte, este important ca părintele să meargă la medicul dentist pediatru pentru o evaluare. Acesta, în funcție de severitatea cazului, poate recomanda frenectomia cu laser.
Frenectomia cu laser vs frenectomia clasică
În clinicile DENT ESTET 4 KIDS, frenectomia se realizează cu laserul stomatologic. Beneficiile frenectomiei cu laser față de intervenția realizată în mod convențional, cu ajutorul bisturiului, sunt majore.
Avantajele frenectomiei cu laser vs frenectomia clasică:
- Vindecarea este mult mai rapidă
- Intervenția cu laser este minim-invazivă și nu necesită suturi
- Fără sângerare post intervenție
- Laserul minimizează șansele de infecție
- Nu este nevoie de anestezie, pri injectare sau sedare
- Durata scurtă a intervenției – uneori, sub 2 minute
- Acțiune locală și precisă, protejează țesuturile înconjurătoare
- Laserul realizează o biostimulare a țesuturilor vecine
Beneficiile frenectomiei cu laser pentru copii
Medicii dentiști pediatri din cadrul DENT ESTET 4 KIDS recomandă frenectomia cu laser datorită beneficiilor majore pentru bebeluși sau copii.
Atunci când frenul este îndepărtat la vârste cât mai fragede, bebelușul se poate hrăni corect, deoarece alăptarea la sân este prelungită. O alimentație deficitară, în acest sens, poate conduce la diverse afecțiuni gastrointestinale.
Un alt beneficiu major este faptul că dicția copilului este îmbunătățită. În cazul în care un copil nu poate articula corect anumite cuvinte, pot apărea întârzieri în dezvoltarea limbajului, ceea ce poate influența stima de sine și poate avea un impact psihologic.
Frenectomia cu laser are un rol important și atunci când vorbim de o respirație corectă. Copii cu fren restrictiv sunt mai predispuși să respire pe gură, ceea ce contribuie la dezvoltarea de alergii sau amigdalită. Prin îndepărtarea frenului, copilul renunță la respirația pe gură, un obicei vicios cu efecte negative majore asupra sănătății orale, dar și generale.
În majoritatea cazurilor, copiii cu fren scurt prezintă un risc mai ridicat pentru a dezvolta carii dentare, deoarece buza stă tot timpul în contact cu dinții, iar placa bacteriană mult mai ușor la aceștia. Prin îndepărtarea frenului, limba va avea o mobilitate crescută, necesară participării în cadrul procesului de autocurățare.
Deoarece prezența unui fren scurt poate influența și dezvoltarea fizionomiei faciale, respectiv dezvoltarea oaselor feței, medicul stomatolog pediatru va recomanda realizarea frenectomiei în cazul unor astfel de anomalii.
În cazul copiilor mai mari, un fren restrictiv poate duce la disconfort sau chiar durere în timpul masticației, mai ales atunci când sunt consumate alimente mai consistente. Cu ajutorul frenectomiei, un astfel de disconfort este eliminat complet.
În concluzie, beneficiile frenectomiei cu laser sunt numeroase și extrem de importante pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului dumneavoastră, astfel că este important să ne adresăm medicului stomatolog pediatru atunci când observăm anumite probleme.