Soluții și tratamente dentare pentru pacienții anxioși

În fiecare zi întâlnim în clinicile DENT ESTET 4 KIDS pacienți anxioși, cărora le este frică de medicul dentist.

Deși gradul de educare în ceea ce privește prima vizită la medicul stomatolog a crescut în ultimii ani, în România, media de vârstă a copiilor care vin pentru prima oară la stomatolog este de 4 ani și jumătate, conform unui studiu realizat de grupul DENT ESTET la începutul anului 2020.

 

Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă ca prima vizită a copilului la medicul dentist pediatru să aibă loc în jurul vârstei de 1 an, iar motivul este simplu: în felul acesta copilul se acomodează cu mediul și cu medicul dentist, iar colaborarea dintre aceștia se realizează mult mai ușor.

 

De asemenea, în acest fel pot fi evitate afecțiunile grave care pot apărea ulterior. Aici menționăm și demineralizarea – prima etapă a apariției cariilor dentare – tot mai des întâlnită în cazul copiilor de vârste mici – începând cu 1 an.

 

Cariile dentare evoluează mult mai rapid pe dinții de lapte, lucru datorat structurii și smalțului mult mai subțire. Astfel, în doar 3 luni de la apariție, caria dentară pe dintele de lapte poate provoca durere și infecție la nivelul nervului.

 

Dacă vizita la medicul stomatolog pediatru este realizată la timp:

  • Copilul acceptă mult mai ușor viitoarele tratamente dentare
  • Problemele grave și tratamentele complexe sunt evitate
  • Problemele ortodontice cauzate de dinții înghesuiți sau malocluziile pot fi corectate mult mai ușor, prin purtarea trainerului dentar, începând cu vârsta de 3 ani

 

Ce soluții există pentru pacienții anxioși

 

  1. Vizita de acomodare

În multe cazuri, tratamentele dentare se realizează începând cu a doua vizită, pentru a ne asigura că întreaga experiență la medicul stomatolog pediatru este una plăcută. Astfel, copilul face cunoștință cu mediul dintr-o clinică stomatologică, cu medicul dentist pediatru și întreaga echipă, făcându-l, astfel, să accepte mult mai ușor tratamentele dentare.

De aceea, sfatul tuturor medicilor stomatologi pediatri este ca prima vizită într-un cabinet dentar să aibă loc la vârste mici, atunci când copilul nu a prezentat dureri dentare sau nu a experimentat deja tratamente dentare dureroase.

 

  1. Tratamentul cu inhalosedare

Tratamentul dentar cu inhalosedare este recomandat copiilor cu vârstă peste 3 ani, în situația în care nivelul de anxietate al copilului este mai ridicat.

Inhalosedarea cu Funny Gas ajută copilul să se relaxeze, să coopereze cu medicul stomatolog și să accepte mai ușor tratamentul dentar. Protoxidul de azot folosit în inhalosedare este utilizat de peste 150 de ani în stomatologie și nu prezintă riscuri pentru copii.

Tratamentul cu inhalosedare este realizat în clinicile DENT ESTET 4 KIDS de către medicii stomatologi pediatri certificați pentru folosirea acestei metode de tratament.

 

  1. Ședințele de consiliere psihologică

Dacă toate încercările de a obține cooperare din partea copilului eșuează, atunci medicul stomatolog pediatru poate recomanda ședințele de consiliere psihologică, realizate împreună cu psihologul DENT ESTET 4 KIDS.

Astfel, în câteva ședințe de consiliere psihologică, se realizează schimburi de roluri între pacient și psiholog, menite să ajute copilul să-și depășească temerile și emoțiile.

Scopul ședințelor de consiliere din cabinetul stomatologic este să ajute copiii să se acomodeze și să-și creeze experiențe pozitive la medicul stomatolog.

Această metodă de terapie nu este utilă, însă, doar pentru a ajuta copii să treacă peste teama de dentist, ci pentru a depăși anumite temeri pre-existente, ce nu au neapărat legătură cu teama de stomatolog.

 

Programează din timp vizitele la medicul stomatolog pediatru! Astfel, ajuți copilul să-și creeze experiențe plăcute, nedureroase, eviți apariția cariilor și pierderea prematură a dinților de lapte.

×
3 campanii active. Descoperă-le BucureștiSibiuTimișoara