Vârsta critică de 6-8 ani. Cum salvăm primii dinți permanenți?
Vârsta de 6 ani este una extrem de importantă atunci când vorbim despre dezvoltarea cavității orale fiind vârsta la care ies primii dinți permanenți, de care va trebui să avem grijă toată viața.
Vârsta de 6 ani este una extrem de importantă atunci când vorbim despre dezvoltarea cavității orale fiind vârsta la care ies primii dinți permanenți, de care va trebui să avem grijă toată viața. Iar cazuistica bogată arată că, din păcate, aceștia sunt și cei mai predispuși la apariția cariilor și, ulterior, la tratamente complexe.
Ce trebuie să știm, pe scurt:
- Molarul de 6 ani este dinte permanent
- Dinții permanenți tineri sunt la fel de sensibili ca și dinții de lapte în primii doi ani de viață
- Dintii permanenți vin dintr-un mediu steril și intră într-un mendiu populat de milioane de bacterii, ceea ce crește considerabil riscul de apariție a cariilor
- Cariile pe dinții permanenți tineri evoluează extrem de rapid. Ca și în cazul dinților de lapte, de la un punct mic negru și până la afectarea nervului poate dura foarte puțin. În două luni de la apariția cariei, aceasta poate provoca durere și chiar pierderea dintelui. Pentru totdeauna!
- Tratamentele dinților permenanți tineri sunt speciale, mai ales atunci când vorbim despre tratamentele endodontice. Din nefericire, un tratament realizat greșit sau incomplet pe un dinte permanent tânăr transformă adesea salvarea dintelui într-o misiune imposibilă. De aceea, în astfel de cazuri experiența tratării copiilor este esențială și trebuie completată înotdeauna de materiale și aparatură speciale.
- Prevenția este vitală. Dacă la alte vârste, ședințele de periaj profesional, detartraj, air-flow se realizează de două ori pe an, în intervalul 6-8 ani este important ca acestea să fie programate o dată la 3-4 luni. La fel și vizitele la medicul stomatolog pediatru.
- Vizita la medicul ortodont este și ea extrem de importantă în jurul vârstei de 7 ani. A aștepta până la 11-12 ani, când pot fi realizate tratamentele cu aparate dentare fixe, înseamnă de multe ori a supune copilul la un tratament mai lung, mai greu și mai costisitor. Copilul poate purta încă de la vârsta de 7 ani sau chiar mai devreme, aparat dentar mobil, acesta având rolul de a stopa dezvoltarea anomaliilor dento-maxilare.
Știm ca este o perioadă aglomerată. Iar primul an de școală este solicitant din toate punctele de vedere atât pentru copii, cât și pentru părinți. Însă dezvoltarea copiilor nu ține cont de astfel de probleme, iar noi nu putem amâna afecțiunile specifice fiecărei vârste. Ceea ce putem face, în schimb, este să vizităm medicul stomatolog pediatru și să ne informăm cât mai mult despre măsurile preventive pe care le putem urma.
Pentru mai multe detalii, medicii stomatologi pediatri DE4KIDS te așteaptă, cu mare drag, în clinică, unde experiența este întotdeauna plăcută și bogată în informații.