DentEstet DE4Teens
Prevenție dentară

Demineralizarea dinților - ce este și cum se tratează

Data: 10.05.2022
hero image

Demineralizarea smalțului dentar este primul semn care ne indică apariția cariei dentare și poate fi ușor identificată pe suprafața dinților sub forma unor pete alb-cretoase, necavitare, vizibile cel mai bine pe suprafața uscată a dinților.

Demineralizarea smalțului dentar este primul semn care ne indică apariția cariei dentare și poate fi ușor identificată pe suprafața dinților sub forma unor pete alb-cretoase, necavitare, vizibile cel mai bine pe suprafața uscată a dinților.

Demineralizarea dinților poate apărea atât pe dinții permanenți, cât și pe cei temporari.

Cu toate că nu toate petele albe apărute pe dinți ne afectează sănătatea orală, ele trebuie tratate cu responsabilitate de către părinți, iar o consultație timpurie la medicul stomatolog pediatru poate salva zâmbetului copilului tău.

Care sunt cauzele apariției procesului de demineralizare a smalțului dinților?

Cauza principală o reprezintă placa bacteriană care se depune pe dinți și care contribuie la menținerea unei acidități ridicate dacă nu este îndepărtată cu regularitate, dar și acizii prezenți în sucurile de fructe, în citrice (îndeosebi).

Însă cauzele sunt plurifactoriale, reprezentate de o asociere de factori: factori genetici, alimentația mamei din primele 4-6 luni de sarcină, igiena orală a noului născut, refluxul gastroesofagian, deficitul de vitamina D, deficitul de fosfor, respirația orală, temperatura.

Treptat, petele albe se pot închide la culoare pe măsură ce dinții vor intra în contact cu băuturi și alimente colorate.

Surse comune de acizi care pot duce la demineralizarea dinților:

  • Acumularea de placă bacteriană
  • Igienă dentară necorespunzătoare în cazul purtării unui aparat dentar
  • Băuturile carbogazoase sau sucurile din citrice (îndeosebi lămâile)
  • Aciditatea din anumite alimente
  • Aciditatea stomacală (mai pronunțată la persoanele cu reflux gastrointestinal sau probleme de digestie și alimentație necorespunzătoare)
  • Anumite tratamente medicamentoase
  • Traumatismele dentare – acestea reprezintă și ele o cauză pentru fenomenul de demineralizare pe incisivii permanenți, ulterior unui traumatism dentar suferit pe incisivii temporari (dinți de lapte).

Din cauza poziționării extrem de apropiată dintre rădăcina dintelui temporar și coroana dintelui permanent, în cazul unui traumatism dentar se va produce inflamarea zonei care poate duce la demineralizarea smalțului incisivului permanent.

Cum se stabilește diagnosticul de demineralizare a dinților?

Doar medicul stomatolog pediatru poate stabili, prin metode specifice în sala de tratament, diagnosticul de demineralizare a dinților și poate propune părintelui un plan de tratament personalizat pentru copil.

Fenomenul de demineralizare a dinților nu este vizibil în cadrul investigațiilor de tip radiologic, deoarece smalțul este suficient de dens astfel încât să oprească pătrunderea radiațiilor. Totuși, smalțul va deveni tot mai sensibil și mai expus apariției cariilor.

Diagnosticarea timpurie a cariei dentare poate face diferența în cazul evoluției dinților permanenți.

Există, totuși, și alte cauze care pot determina apariția petelor albe pe dinți:

1. Fluoroza

Este o anomalie de culoare sau, în cazurile severe, chiar de structură a  smalțului dentar. Fluorul administrat în exces, pe cale generală, în dentiția temporară (picături, tablete, deci nu fluorul din pasta de dinți sau alte geluri fluorurate) poate perturba mecanismul de mineralizarea a smalțului dentar în dentiția permanentă.

Fluoroza are un aspect inestetic și se caracterizează prin pete alb-opace sau brune la nivelul dinților permanenți, în funcție de severitate.

2. Hipomineralizarea dentară (de smalț)

În acest caz, maturizarea smalțului este incompletă, ceea ce duce la apariția unor pete cu aspect inestetic, la nivelul incisivilor și molarilor permanenți, acest fapt creând un teren propice pentru dezvoltarea cariilor dentare. De asemenea,  dinții prezintă o sensibilitate ridicată.

Amelogeneza imperfectă, forma hipocalcificată

Afectează toți dinții, atât în dentiția temporară, cât și în cea permanentă, dar, din fericire, este o anomalie rar întâlnită.

Demineralizarea dinților și aparatul dentar

Aparatul dentar fix nu produce carii dentare, dar face mult mai dificilă igienizarea corectă a tuturor spațiilor dentare. De aceea, purtătorii de aparat fix trebuie să folosească dușul bucal, periuțe interdentare în jurul brackeților, pentru a evita apariția demineralizărilor smalțului dentar în aceste zone. Igienizarea profesională trebuie făcută la 3 luni, în cabinetul stomatologic.

Cum tratăm demineralizarea dinților?

Demineralizarea smalțului dinților poate fi monitorizată doar de către medicul specialist în stomatologie pediatrică. Tratamentul realizat în faza incipientă a procesului presupune o acțiune locală prin aplicarea unor geluri/crème topice  pe bază de fluor și utilizarea unei paste de dinți cu un procent mai ridicat de fluor, adecvată vârstei copilului.

De asemenea, periajul profesional realizat periodic de către medicul stomatolog pediatru are rolul de a îndepărta placa bacteriană și de a ține acizii la care este expus smalțul la distanță.

Un lucru foarte important pentru succesul tratamentului este îndepărtarea factorilor care pot afecta structura dintelui, incluzând aici și eliminarea alimentelor și băuturilor cu un conținut ridicat de acizi.

Cel mai bun tratament rămâne, fără îndoială, prevenția. De aceea, este important să vii cu copilul la prima vizită de acomodare la medicul dentist pediatru.