Ce trebuie să știi despre abraziunea dentară la copii
Protejarea smalțului dintelui trebuie să fie una dintre preocupările noastre principale atunci când vorbim de asigurarea unei bune sănătăți orale la copii.
Ce trebuie să știi despre abraziunea dentară la copii
Protejarea smalțului dintelui trebuie să fie una dintre preocupările noastre principale atunci când vorbim de asigurarea unei bune sănătăți orale la copii.
Din păcate, dinții de lapte și cei permanenți pot fi afectați de numeroase probleme dentare, cele mai frecvente fiind demineralizările, cariile dentare sau traumatismele dentare.
Există însă afecțiuni mai puțin cunoscute, care pot avea efecte la fel de grave asupra sănătății dentare a copilului.
Una dintre aceste probleme este pierderea suprafeței dentare. Deși poate fi considerată o problemă specifică adulților, ultimele studii arată că și copiii și adolescenții se confruntă din ce în ce mai des cu pierderea smalțului dentar, din diverse cauze.
Principalele cauze de natură patologică care pot duce la deteriorarea smalțului sunt:
- eroziune dentară
- abrazie dentară (abraziune dentară)
- abfracție dentară
Abraziunea dentară: ce este și cum se manifestă?
Este important să menționăm, din start, că deși sunt forme de uzură a smalțului dentar eroziunea și abraziunea au cauze diferite.
Astfel, eroziunea este definită ca pierderea ireversibilă a structurii dinților din cauza dizolvării chimice a smalțului de acizii intrenseci (sucul gastric ce apare în refluxul gastroesofagian) și extrinseci (alimente și băuturi acide) prezenți în cavitatea bucală.
Studiile epidemiologice au arătat că prevalența eroziunii dentare la copii, cu expunerea dentinei, este de aproximativ 30% la molarii primari ai copiilor de 5 ani și 2% la suprafețele incizale ale incisivilor permanenți la copiii de 14 ani.
Abraziunea, pe de altă parte, are drept cauză un proces mecanic anormal, care nu are legătură cu procesul de masticație.
Astfel, potrivit medicilor stomatologi pediatri, abraziunea dentară poate fi cauzată de:
- interacțiunea dinților cu alte obiecte (periuța de dinți, pasta abrazivă, scobitori, ață dentară sau aparat dentar fixat necorespunzător
- obiceuri vicioase, precum rosul unghiilor sau mestecarea de obiecte dure.
Ținând cont de toate aceste aspecte, medicul dentist pediatru va putea identifica un dinte afectat de abraziune în urma unui control amănunțit și după analizarea istoricului medical al pacientului.
Dieta copilului este un element cheie în diagnosticarea cauzei pierderii smalțului. În cazul în care copilul consumă cantități mari de alimente și băuturi acidulate, dinții acestuia sunt susceptibili de a fi afectați de eroziunea dentară.
Principale simptome ale abraziei dentare sunt:
- Sensibilitatea crescută a dinților la cald și frig
- Durere dentară
- Dinți inegali și inestetici
- Senzația că nu mușcă și nu mestecă bine
Abraziune dentară la copii: recomandări
Atunci când nu este diagnosticată la timp, abrazia dentară poate duce la apariția cariilor. O carie netratată înseamnă expunerea dentinei și pulpei dentare la bacteriile din cavitatea bucală, ceea ce mărește riscul unui abces dentar sau chiar a pierderii dinților, fie ei de lapte sau permanenți.
Din păcate, abraziunea dentară este un proces ireversibil, astfel că este extrem de important să fie diagnosticată din timp, iar acest lucru este posibil cu ajutorul vizitelor periodice efectuate la cabinetului medicului dentist pediatru.
Pentru a stopa abraziunea dentară la copii, dentistul pediatru va recomanda tratamente pentru protejarea smalțului dintelui.
Un astfel de tratament este fluorizarea. Medicul dentist aplică o soluție pe bază de fluor pentru a întări suprafața dinților și va recomanda folosirea unei paste de dinți cu fluor.
De asemenea, remineralizarea este un tratament ce poate preveni abraziunea dentară la copii.
Remineralizarea este un proces ce se realizează în cavitatea bucală în mod spontan, dar poate fi îmbunătățit prin aport de agenți mineralizanți (calciu, fosfor, fluor) și prin stimularea fluxului salivar.
Dacă, însă, dintele este deja afectat, medicul stomatolog poate recomanda reconstituirea acestuia cu ajutorul unor lucrări protetice, precum coronițele dentare la copii.
La DENT ESTET 4 KIDS, coronițele dentare din zirconiu reprezintă o soluţie inovatoare în tratarea dinților afectați de carii profunde, de traumatisme dentare, dar și de procese precum eroziunea și abraziunea dentară.