DentEstet DE4Teens
Prevenție dentară

Antibioticele în tratamentele dentare la copii. Ce trebuie să știe părinții

Data: 10.05.2022
hero image

Atunci când vorbim de utilizarea de antibiotice în tratamente dentare la copii, părerile părinților sunt împărțite. Prescrierea de antibiotice în tratamente stomatologice copii este un subiect analizat de numeroase studii de-a lungul timpului.

Atunci când vorbim de utilizarea de antibiotice în tratamente dentare la copii, părerile părinților sunt împărțite. Prescrierea de antibiotice în tratamente stomatologice copii este un subiect analizat de numeroase studii de-a lungul timpului.

Este acceptat faptul că antibioticele sunt benefice în tratarea a numeroase afecțiuni atunci când sunt administrate corect pentru infecții bacteriene. Însă, la fel de recunoscut este faptul că utilizarea pe scară largă a antibioticelor a permis bacteriilor comune să dezvolte rezistență la medicamentele prescrise pentru a le controla.

Un studiu publicat în Jurnalul Academiei Americane a Medicilor Pediatri (AAP) consideră că utilizarea necontrolată a antibioticelor contribuie la rezistența microorganismelor la acest tip de medicamente, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa sănătății publice.

Utilizarea de antibiotice în tratamente dentare la copii

Academia Americană a Medicilor Dentiști Pediatri (AAPD) recunoaște, de asemenea, prevalența crescândă a microorganismelor rezistente la antibiotice și potențialul de reacții adverse și interacțiuni cu alte medicamente.

Cu toate acestea, părinții trebuie să știe că antibioticele sunt medicamente adjuvante atunci când vorbim despre tratarea unor afecțiuni orale la copii sau în cazul traumatismelor dentare.

Medicul stomatolog pediatru este cel care decide când se impune prescrierea de antibiotice în tratamentele dentare la copii.

Mai jos găsiți recomandările AAPD pentru medicii pedodonți în ceea ce privește utilizarea corectă a antibioticelor în tratamentele dentare la copii.

Tratamente dentare copii. Antibiotice în tratarea rănilor la nivelul cavității bucale

Medicul pediatru trebuie să țină cont de starea de sănătate a copilului, dar și de tipul rănilor (lacerații, ulcerații, tăieturi) atunci când ia în calcul riscul apariției unei infecții și prescrierea de antibiotice.

Rănile orale pot fi curate, potențial contaminate sau contaminate. În ultimele două situații, medicul stomatolog poate prescrie antibiotice, care trebuie administrate cât mai curând posibil pentru cel mai bun rezultat.

Potrivit AAPD, atunci când vorbim despre durata minimă a tratamentului, antibioticele trebuie administrate încă 5 zile de la momentul în care se înregistrează o îmbunătățire a stării de sănătate a copilului sau ameliorarea simptomelor. De obicei, este vorba despre 5 până la 7 zile, în funcție de tipul de antibiotic. Este important să menționăm faptul că, dacă este ineficient, tratamentul cu antibiotic trebuie întrerupt.

Tratamente dentare copii. Antibiotice în tratarea pulpitei dentare sau inflamației intraorale

Caria dentară reprezintă cea mai răspândită afecțiune dentară atât la copii, cât și la adulți. Părinții trebuie să știe că, în lipsa unei igiene corespunzătoare și a controalelor periodice la medicul stomatolog, un punct de carie apărut pe dinții de lapte poate ajunge la stadiul de carie profundă în numai 2-3 luni.

Pentru că bacteriile din cavitatea bucală pot pătrunde în pulpa dentară prin carie sau fisuri în dentină, copilul poate resimți durere sau stare de disconfort (pulpită dentară).

Potrivit recomandărilor AAPD, antibioticele nu sunt recomandate dacă pulpa dentară sau țesuturile din vecinătate sunt inflamate, dar copilul nu prezintă febră sau alte inflamații la nivelul feței.

Un simplu drenaj este suficient pentru a reduce inflamația, nefiind nevoie de alte medicamente, se arată într-un studiu publicat în 2020.

Tratamente dentare copii. Antibiotice în tratarea gingivitei la copii

Lipsa unui periaj zilnic la copii care să igienizeze cavitatea bucală de bacteriile existente poate conduce și la apariția gingivitei, care este, de fapt, o inflamare a gingiilor.

Gingivita indusă de placa bacteriană poate fi gestionată de medicul pedodont prin tratamente locale, incluzând aici igienizarea profesională a dințișorilor copilului, dar și recomandarea ca periajul să fie efectuat corect acasă, de cel puțin două ori pe zi, timp de 2 minute.

Dacă nu este tratată la timp, gingivita poate evolua către afecțiuni mai serioase.

În ceea ce privește administrarea de antibiotice în tratarea gingivitei, recomandarea este să nu fie prescrise astfel de medicamente.

Tratamente dentare copii. Antibiotice în cazul traumatismelor dentare

Traumatismele dentare la copii sunt extrem de frecvente, fiind provocate de accidente petrecute în timpul unor activități sportive sau recreative.

Pentru că, în cazul traumatismelor, vorbim de dinți fisurați, fracturați sau chiar avulsionați (ieșiți din rădăcină), medicii stomatologi pot recomanda antibiotice, însă trebuie luată în calcul vâsta copilului.

Medicii pedodonți nu recomandă antibiotice în tratamentele dentare la copii atunci când vorbim despre luxații la dinții temporari.

Tratamente dentare copii. Antibiotice în tratarea inflamației la nivelul feței

Un copil care prezintă o inflamație la nivelul feței ca urmare a unei abces dentar are nevoie de intervenția rapidă a unui pedodont. Este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală.

În cazuri mai grave, de infecții sistemice sau chiar septicemie, este nevoie de administrarea de antibiotice.

În concluzie, trebuie să reținem faptul că antibioticele în tratamentele dentare la copii pot fi recomandate de medicul pedodont numai în anumite situații și că este indicată o administrare precaută, în doze stabilite în funcție de vârsta și greutatea copilului, pentru a minimiza riscul de a dezvolta rezistență la acest timp de medicamente.

Tags: