Tratamente speciale pentru carii dentare

Tratament carii – solutiile recomandate de specialisti

Caria dentară este asociată, de cele mai multe ori, cu dintii permanenti. Din acest motiv, multi parinti nu acordă suficientă atenție atunci când aceasta apare pe dinții de lapte, preferând să amâne vizita la medicul dentist. Netratarea dinților temporari este total greșită!

Un lucru îngrijorător este incidența cariilor la copii:

 • 28% dintre copiii cu vârste între 2 și 5 ani prezintă carii;
 • 52% dintre copiii sub 11 ani au avut deja carii (inclusiv pe dinții permanenți);

Multi parinti isi duc copiii la stomatolog abia in momentul in care prezinta dureri, ignorand sfaturile specialistilor. Asociația Americană de Stomatologie Pediatrică recomanda, insa, ca prima vizita la medicul dentist sa fie efectuata in jurul varstei de 1 an, pentru a preveni orice problema dentara.

Programeaza-ti copilul la medicul dentist inainte ca acesta sa aiba dureri!

Cariile netratate ale dintilor temporari pot afecta, de asemenea, dezvoltarea normala a dintilor permanenti. In cazul in care dintele de lapte este afectat, exista sanse foarte mari ca si radacina dintelui permanent sa fie afectata, acesta fiind compromis inainte de a-si incepe procesul de crestere.

Evoluția cariilor pe dinții temporari

Dinții temporari au o structură diferită de cea a dinților permanenți, iar acest aspect capată o importanță și mai mare atunci când apar cariile dentare.

Dacă la un dinte definitiv, caria dentară nu avansează foarte rapid, în cazul dinților de lapte, situația poate deveni critică într-un timp foarte scurt. Astfel, la doar 2 sau 3 luni de la apariția pe dintele temporar, caria dentară se poate complica, poate provoca infecție și durere. In aceasta situație, este necesară o soluție de tratament personalizată, in cabinetul stomatologic.

Șansele ca un copil care nu a mai fost la medicul stomatolog și care acuză deja dureri dentare, să fie cooperant, scad semnificativ, iar tratamentul cariilor este îngreunat sau chiar imposibil.

De aceea, vizitele periodice, inca de la varsta de 1 an, au 2 mari avantaje:

 1. Copilul este familiarizat cu mediul si medicul stomatolog, ceea ce îl face mult mai cooperant
 2. Cariile profunde, care pot provoca durere, se pot evita și tratamentele dentare vor fi acceptate mult mai usor.

Soluții pentru tratarea cariilor la copii

Obturațiile fizionomice sunt realizate dintr-o rășină (de culoare alba sau colorată), care se modelează perfect pe suprafața dintelui, oferind un rezultat natural, 100% functional.

 • Sunt minim invazive- nu necesită îndepărtarea țesutului sănătos
 • Materialul se întărește în 10-20 secunde
 • Rezultatul este estetic și kids friendly

Coroanele dentare din Zirconiu

Coroanele dentare din Zirconiu nu sunt recomandate doar atunci când dintele este afectat de o carie profundă, ci și atunci cand reprezinta o soluție mult mai eficientă decât obturația clasică.

În cazul dinților de lapte, spre exemplu, riscul ca obturația (plomba) să cadă, este mai mare decât în cazul dinților permanenți. În aceste cazuri, medicii stomatologi recomandă coronițele dentare din Zirconiu. Acestea sunt fabricate in California si sunt utilizate cu succes de peste 12 ani in stomatologia pediatrica si in tratamentul cariilor la copii.

Riscurile netratării dinților de lapte

Netratarea cariilor dentare afectează întreg organismul, astfel că pot apărea următoarele complicații/afecțiuni:

 • Copilul se hrănește cu dificultate
 • Poziționarea incorectă a dinților pe arcadă împiedică vorbirea corectă și afectează stima de sine
 • Mugurii dinților defintivi sunt afectați de cariile netratate
 • Apar probleme prin incorecta aliniere a dinților permanenți
 • Datorita complicatiilor cariilor netratate, poate fi afectat sistemul respirator, sistemul circulator.
×
3 campanii active. Descoperă-le BucureștiSibiuTimișoara