Traumatism dentar copii

Traumatismul dentar la copii. Ce măsuri de prim ajutor se impun și cum poate fi salvat dintele?

 

Traumatismele dentare afectează frecvent copiii și adolescenții. Conform International Association of Dental Traumatology (IADT), 25 la sută dintre copii au suferit un traumatism la nivelul dentiției permanente, majoritatea leziunilor apărând înainte de vârsta de 19 ani.

Copiii pot suferi traumatisme dentare în urma unor accidente petrecute în timpul unor activități sportive sau recreative (loc de joacă, piscină). Astfel, este extrem de important să știm ce măsuri de prim ajutor se impun în cazul unui traumatism dentar și care sunt consecințele dacă medicul stomatolog nu intervine rapid.

Un diagnostic adecvat oferit de medicul pediatru, realizarea unui plan de tratament și monitorizarea respectării acestuia sunt esențiale pentru a asigura un rezultat favorabil în cazul unui traumatism dentar.

 

Tipuri de traumatisme dentare copii

 

Traumatismele dentare la copii au nevoie de tratament de urgenţă, care nu trebuie întârziat, deoarece pot apărea complicații grave, cu consecințe pe termen lung.

În cazul copiilor, traumatismul dentar poate afecta atât dinții de lapte, cât și dinții permanenți. Potrivit IADT, traumatismele pot fi de trei tipuri:

1. Fracturi: fisura smalţului (infracţia), fractura smalţului, fractura coronară necomplicată, fractura coronară complicată, fractura radiculară, fractura alveolară.

2. Luxaţii: contuzia, subluxaţia, extruzie, luxaţia laterală, intruzia, avulsia.

3. Leziuni ale gingiei şi mucoasei orale: dilacerarea (ruperea țesutului), contuzia, abraziunea.

Fracturile pot fi reprezentate de simple fisuri ale smalțului sau pot fi mai severe. În cazul fracturilor coronare, acestea sunt necomplicate (fragmentul dentar poate fi prezent sau detașat în întregime, fără afectarea pulpei dintelui) sau complicate (cu expunerea pulpei dentare). Fracturile corono-radiculare reprezintă complicații ale unor traumatisme extinse, fiind afectate coroana dentară și o parte din rădăcină.

În ceea ce privește luxațiile dentare, vorbim fie de o mobilitate a dintelui, de deplasarea acestuia sau de situația în care dintele părăsește alveola.

 

Acordarea primului ajutor la domiciliu în cazul unui traumatism dentar

 

Atunci când vorbim de traumatismele dinților de lapte sau ale celor permanenți, este important de știut că putem interveni rapid chiar și la domiciliu înainte de vizita la dentist copii. Dar, trebuie menționat că intervenția rapidă a medicului stomatolog pediatru va garanta recuperarea rapidă și completă în cazul unui traumatism.

 

Măsuri de prim ajutor la domiciliu în cazul traumatismelor ușoare:

 

• Ajută-l pe copil să clătească gura, pentru a opri sângerarea, şi aplică o compresă rece pentru a reduce umflătura
• Nu încerca să repoziţionezi dintele!
• Dacă găseşti fragmentul dentar (dinți fracturați), pune-l în lapte sau ser fiziologic şi ia-l cu tine la cabinet
• Contactează medicul dentist pediatru imediat! Acţionând rapid eviţi dezvoltarea unei infecţii şi diminuezi suferinţa copilului

 

Măsuri de prim ajutor la domiciliu în cazul traumatismelor severe (avulsia dentară):

 

• Găseşte dintele şi ţine-l de coroană (nu de rădăcină)
• Clăteşte-l cu apă rece pentru aproximativ 10 secunde, fără a folosi săpun şi fără a insista
• Aşază dintele înapoi în alveola sa. Copilul va ţine o compresă sterilă împăturită între maxilare, în zona afectată
• Dacă nu îl poţi repoziţiona, pune dintele într-un recipient cu lapte rece sau ser fiziologic, dar NU în apă
• Mergi imediat cu copilul la medicul dentist.

 

Importanța consultului stomatologic în cazul unui traumatism dentar

 

În cazul unui traumatism dentar la copiii mici, examinarea de către medicul dentist poate fi îngreunată din cauza anxietății acestora și a lipsei de cooperare.

Factori precum vârsta pacientului și timpul scurs între momentul accidentului şi intervenţia medicului stomatolog influențează în mod direct reușita tratamentului.

Este important să reținem că există o relație strânsă între vârful rădăcinii dintelui de lapte rănit și mugurele dintelui permanent. Existența unei leziuni la nivelului dintelui de lapte sau a osului alveolar poate avea consecințe grave asupra dentiției permanente (tulburări de erupție, malpoziționări dentare).

Tratamentul recomandat de pediatru poate include, de asemenea, replantarea dinților avulsionați, stabilizarea dinților luxați sau reatașarea fragmentelor dentare fracturate.

În plus, medicul stomatolog va depune toate eforturile pentru a prezerva pulpa dintelui de lapte astfel încât să nu fie afectată dezvoltarea dintelui permanent. Este important de menționat că dintele permanent tânăr are o capacitate foarte mare de vindecare, chiar și în cazul expunerii pulpei dintelui, luxațiilor sau fracturilor radiculare.

 

Radiografia dentară în cazul unui traumatism la copii

 

În cazul unui traumatism dentar la copii, radiografia dentară digitală este unul dintre instrumentele recomandate pentru stabilirea diagnosticului, dar și pentru examinările ulterioare.

Cu ajutorul radiografiei digitale, medicul dentist copii va observa dacă există fracturi dentare, fracturi ale oaselor maxilarului, leziuni ale rădăcinii dintelui sau ale ţesuturilor moi.

În plus, radiografia dentară digitală va permite monitorizarea vindecării țesuturilor moi, evaluarea decolorării dinților sau erupția unui dinte malpoziționat.

În concluzie, este important să reținem că respectarea de către pacient a planului de tratament recomandat de medic, vizitele repetate la cabinetul stomatologic, dar și îngrijirea corespunzătoare la domiciliu sunt factori care contribuie la vindecarea completă după un traumatism dentar.

 

Atât pacienții, cât și părinții trebuie informați cu privire la:

• Măsuri necesare pentru îngrijirea dintelui/dinților și țesuturilor afectate pentru o vindecare optimă
• Măsuri pentru prevenirea altor leziuni prin evitarea participării la activități sportive
• Reguli de igienă orală corectă (periaj dentar cu o periuță de dinți moale, folosirea unei soluții antibacteriene).

×
3 campanii active. Descoperă-le BucureștiSibiuTimișoara