Radiografia dentară digitală este încadrată în categoria celor mai puțin invazive metode de investigație clinică pentru copii.

 

Radiografia dentară digitală este un instrument extrem de important pentru medicul stomatolog pediatru, de care se ajută pentru:

 • a identifica eventuale afecțiuni dentare ale copilului imposibil de detectat cu ochiul liber, în cadrul consultației
 • a monitoriza evoluția dinților copiilor și cum arată mugurii dinților permanenți (care se dezvoltă sub dinții de lapte)

Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă examinarea radiologică dentară la fiecare 6 luni pentru copiii cu risc crescut de apariție a cariilor. În general, majoritatea medicilor stomatologi pediatri recomandă realizarea unei radiografii o dată pe an.

 

Când este necesară efectuarea unei radigrafii dentare digitale pentru copil?

 

Medicul poate recomanda efectuarea unei radiografii dnetare digitale pentru copil în unul sau mai multe dintre cazurile de mai jos:

 1. Evaluarea sănătății dinților: prezența unor carii incipiente, investigarea profuzimii cariilor dentare, gradul de afectare al dinților vecini deoarece:
 • Cariile dentare evoluează foarte rapid la copii întrucât dinții de lapte au o structură mai fragilă a smalțului și ca atare sunt mai expuși atacului cariogen
 • Cariile depistate în stadii incipiente pot fi tratate prin simple remineralizări, fără alte demersuri care să implice instrumentar medical, vizite dese la cabinet sau durere

 

 1. Monitorizarea evoluției dinților permanenți
 • Există o posibilitate ca arcadele dentare să fie prea mici pentru erupția în poziție normal a tuturor dinților, de aceea, în unele situații se intervine cu tratament ortodontic

 

 1. Diagnosticarea anomaliilor dentare si planificarea unei redresări ortodontice

 

 1. Pentru a determina sursa sau prezenta unei infecții dentare
 • Cariile dintilor de lapte evolueză foarte rapid, ajungând în timp scurt să distrugă nervul dentar. Astfel, pot provoca infecții sau abcese periculoase pentru organismul copilului

 

 1. Pentru a evalua tratamentele endodontice anterioare
 • Atunci când copilul este supus unui tratament endodontic, medicul poate evalua corectitudinea tratamentului și poate previziona dacă pot apărea probleme în viitorul apropiat

 

 1. Evaluarea sănătății dinților și a osului alveolar, după un traumatism
 • În cazul unui traumatism dentar (copilul se lovește la dinți, cade – dintele suferă o luxație sau o fractură) trebuie intervenit imediat pentru a evalua cât mai corect situația si pentru a alege o schemă optima și perosnalizată pentru copil

 

 1. Determinarea numărului total de dinți prezenți în cavitatea bucală, a dinților care încă nu au erupt (dinți incluși), sau a dinților care lipsesc (anodonție).

 

Este radiografia dentară sigură pentru copii?

 

Cantitatea de radiații utilizată în stomatologie și îndeosebi pentru realizarea radiografiilor dentare la copii este semnificativ redusă. Pe măsura evoluției tehnologiei și în domeniul medical, există astăzi aparatură de investigație imagistică (radiologică) digitală care emite o cantitate redusă de radiații, fără efecte negative asupra adulților și copiilor. Astfel, se pot realiza în siguranță radiografii digitale intraorale și extraorale.

Radiografia dentară digitală este o metodă de prevenție dentară și ea este realizată la recomandarea medicul stomatolog pediatru.

În clinicile DENT ESTET 4 KIDS utilizăm aparatură de imagistică digitală de utmă generație pentru siguranța copiilor pe care îi tratăm. Ca metodă de protecție suplimentară, conform standardelor internaționale în vigoare, copilul va fi echipat cu o vestă de plumb care are rolul de a opri radiațiile emise de a pătrunde în organism.

 

Ce tip de radiografie dentară este necesară pentru copilul meu?

O întrebare pe care o adresează mulți părinți medicului. Pentru a putea recomanda un anumit tip de radiografie dentară digitală copilului, medicul stomatolog pediatru va lua în considerare următoarele aspecte:

 • Examinarea clinică orală – indică necesitatea radiografiei și tipul necesar
 • Vârsta copilului
 • Dimensiunea cavității bucale
 • Gradul de cooperare a copilului

Este important pentru părinți să știe că radigrafia dentară digitală este extrem de importantă în procesele de evaluare și monitorizare a dezvoltării dinților copilului și pentru evaluarea susceptibilității copilului la afecțiuni dentare, cum ar fi cariile dentare.

 

Tipuri de radiografie dentară

 • Radiografie tip Bitewing – Radiografiile Bitewing sunt utilizate pentru a vedea coroanele dinților de pe ambele arcade dentare. Acest tip de radiografie este utilizat pentru depistarea cariilor interdentare, dificil de observat cu ochiul liber.
 • Radiografia Periapicală – Radiografiile periapicale sunt concentrate pe 1 sau 2 dinți si sunt utilizate pentru a observa radăcina dintelui sau a osului alveolar, cât și pentru observarea cariilor dentare.
 • Radiografia Panoramică – Radiografia panoramică permite vizualizarea întregii cavități orale a copilului într-o singură radiografie. Acest tip de radiografie este util pentru monitorizarea evoluției dinților sau pentru a vedea dacă copilul va avea nevoie de tratament ortodontic. Astfel, pot fi observați dintii care vor erupe, dinții incluși, sau tumori la nivelul cavității bucale.
 • Radiografia Ocluzală este utilizată pentru a vedea distribuția dinților pe arcada dentară și dacă aceștia sunt în contact correct atunci când copilul mușcă.
 • Teleradiografia – Cunoscuta si sub numele de proiectie cefalometrica.Acest timp de radiografie arata toata fata laterala a copilului dunmneavoastra.Din moment ce dintii sunt vizibili in aceeasi imagine ca si mandibula si maxilarul, si intreg capul, aceste imagini sunt foarte utile pentru a planifica tratamentul ortodontic.
 • Cone Beam Computer Tomography (CBCT) – aceste radiografii sunt diferite fata de cele mentionate mai sus, pentru ca furnizeaza o vedere 3-D a intregii cativati orale a copilului.O vedere 3-D este foarte utila atunci cand medicul dentist trebuie sa evalueze spatiul, si dezvoltarea dintilor copiilor.

 

 

 

 

 

 

 

×
3 campanii active. Descoperă-le BucureștiSibiuTimișoara