Rolul alimentatiei in prevenirea cariilor pe dintii de lapte

Rolul alimentației în prevenirea cariilor pe dinții de lapte

 

Dinții de lapte au un rol esențial în dezvoltarea dentiției permanente, dar și în procesul vorbirii și al masticației, astfel că este important să le acordăm o atenție deosebită.

Potrivit unui studiu efectuat în 2014, în România, 75% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani au carii pe dinții de lapte, iar 40% dintre cei până în 13 ani prezintă carii la nivelul dinților permanenți.

Atunci când cariile apar la vârste fragede, șansele ca și rădăcina dintelui permanent să fie afectată sunt foarte mari, existând chiar riscul pierderii precoce a dintelui.

Iată de ce prevenirea apariției cariilor pe dinții de lapte trebuie să fie o preocupare majoră pentru părinți.

Cu toții știm că medicii stomatologi recomandă periajul dentar de cel puțin de două ori pe zi și folosirea aței dentare, după vârsta de 4 ani, însă cariile pot fi prevenite și cu ajutorul alimentației.

 

Rolul alimentației în prevenirea cariilor la copii

 

Nutriția afectează igiena orală, iar o alimentație adecvată este importantă în dezvoltarea dinților copilului. În plus, alimentația joacă un rol crucial în apariția și formarea cariilor pe dinții de lapte și poate crește riscul apariției unor afecțiuni dentare.

Dinții sănătoși se mențin cu ajutorul unei diete echilibrate, bogată în alimente ce conțin antioxidanți și proteine și în care sunt evitate alimentele ce pot conduce la apariția cariilor dentare.

Iată care sunt alimentele ce ar trebui evitate sau limitate pentru ca dinții copilului să rămână sănătoși:

 

Băuturi dulci și carbogazoase

 

Sucurile, băuturile carbogazoase, dar și alte băuturi dulci ar trebui limitate, deoarece zaharurile pot afecta smarțul dinților și pot conduce la formarea cariilor dentare.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă evitarea sucului până la vârsta de un an, specialiștii fiind de părere că se pot da cantități mici pe măsură ce copilul înaintează în vârstă, din cauza cantității mari de zahăr care poate provoca formarea cariilor pe dinții de lapte, dar și alte probleme de sănătate.

În schimb, ajută-ți copilul să deprindă obiceiuri sănătoase și să bea apă cât mai des posibil.

 

Gustări bogate în zahăr, amidon și carbohidrați

 

Atunci când copilul mănâncă chipsuri, covrigi, prăjituri, bomboane sau fursecuri și nu periază dinții după masă, zaharurile pot rămâne mult timp în cavitatea bucală, ceea ce contribuie la formarea cariilor.

Este important deci să încurajați copilul să se spele pe dinți după fiecare gustare.

 

Bomboane și jeleuri gumate

 

Acadelele, caramelele, bomboanele, guma de mestecat, dar și fructele uscate (stafide) pot rămâne mult timp pe dinți după ce au fost consumate. Mierea, melasa și siropul acoperă dinții, permițând zahărului să hrănească bacteriile și să favorizeze dezvoltarea plăcii bacteriene.

În aceste condiții, recomandarea medicilor stomatologi este ca părinții să ofere copilului astfel de alimente o singură dată pe zi și să-i învețe să se spele pe dinți de fiecare dată.

 

Pâinea

 

În momentul în care mestecăm pâine, saliva descompune amidonul în zahăr, iar pasta gumată rezultată poate ajunge în spațiile dintre dinți. Dacă resturile alimentare nu sunt îndepărtate pot contribui la formarea cariilor.

Specialiștii recomandă alimente din grâu integral, care conțin mai puține zaharuri și se descompun mai greu.

 

Alimente care previn cariile pe dinții de lapte

 

Dacă alimente precum chipsuri, produse făinoase, prăjituri sau bomboane contribuie negativ la sănătatea dentară, sunt și alimente care previn cariile dentare. Acestea fie ajută la refacerea smarțului, fie conțin substanțe nutritive, cum ar fi proteinele, care ajută la întârirea smalțului dinților de lapte.

Printre alimentele care contribuie la menținerea unei bune sănătăți orale se numără merele, morcovii, legumele verzi, brânzeturile și peștele

Iată câteva sfaturi care pot ajuta la menținerea sănătății dentare a copiilor:

 

• Oferiți alegeri sănătoase de mai multe ori: copiii ar putea să încerce un aliment de 15 ori înainte să le placă. Nu vă descurajați și continuați să le oferiți porții mici
• Încercați diferite texturi: unii copii adoră alimentele crude, alții le plac gătite. Pentru un copil este mai ușor să mânânce alimentele tăiate sau tocate decât întregi. Morcovii sotați sunt mai ușor de mestecat decât cei cruzi, iar unii pot fi încântați de legumele proaspete și nu de cele congelate.

 

În concluzie, alimentele au efect direct asupra sănătății dentare și au un rol vital în prevenirea cariilor pe dinții de lapte.

 

Alături de o igienă dentară corespunzătoare (periaj de două ori pe zi și folosirea aței dentare) și vizitele regulate la cabinetul de stomatologie copii, alimentația contribuie la sănătatea generală, protejând dinții și gingiile de cariile dentare sau de alte afecțiuni, rezultatul fiind un zâmbet sănătos și estetic.

×
3 campanii active. Descoperă-le BucureștiSibiuTimișoara