DentEstet DE4Teens
Prevenție dentară

Periajul dentar la copii. Reguli pentru o igienă orală corectă

Data: 08.05.2022
hero image

Dezvoltarea unor obiceiuri care să asigure o sănătate orală bună cât mai devreme în viața copilului îi va influența starea generală de sănătate și îl va ajuta să zâmbească mai mult și cu încredere.

Dezvoltarea unor obiceiuri care să asigure o sănătate orală bună cât mai devreme în viața copilului îi va influența starea generală de sănătate și îl va ajuta să zâmbească mai mult și cu încredere.

Dinții de lapte sunt la fel de importanți precum cei permanenți. Au un rol important în dezvoltarea vorbirii, în realizarea masticației, în ghidarea erupției dinților permanenți, permițând dezvoltarea armonioasă a mușchilor faciali și formarea oaselor maxilare.

Dinții bebelușilor se pot caria imediat după apariție. Procesul carios începe atunci când dinții sunt în contact cu lichide zaharate pentru perioade lungi de timp. Netratarea cariilor, bazându-ne pe faptul că dinții de lapte vor fi înlocuiți de dinții permanenți, este un concept greșit și poate avea consecințe grave pe termen lung.

Igiena orală la copii începe din primele luni de viață

Medicii stomatologi recomandă ca periajul la copii să înceapă încă din primele luni de viață. (American Dental Association)

Părinții sunt sfătuiți să curețe ușor gingiile bebelușului, după hrănire, cu un prosop sau tifon curat și moale. În acest mod sunt îndepărtate bacteriile și resturile de lapte sau alimente.

După apariția primului dinte (în jurul vârstei de 6 luni) și până la 2-3 ani, medicul stomatolog recomandă ca periajul dentar să aibă loc de două ori pe zi (dimineața și seara) cu o periuță specială pentru copii și pastă de dinți.

Conform Academiei Europene de Stomatologie Pediatrică, până la 2-3 ani cantitatea de pastă de dinți cu fluor recomandată este de dimensiunea unui bob de orez.

Dacă gingiile devin dureroase sau sensibile la apariția primilor dinți, părinții sunt sfătuiți să maseze ușor gingiile cu un deget curat, un tampon de tifon umed sau un inel de dinți.

În ceea ce privește prima vizită la medicul stomatolog, Academia Americană de Medicină Dentară Pediatrică (AAPD) recomandă să aibă loc în jurul vârstei de un an sau la scurt timp după apariția primilor dinți de lapte.

Cu această ocazie, medicul stomatolog va verifica dacă există carii, alte probleme ale dinților și va oferi sfaturi despre importanța periajului dentar la copii și despre cum se face un periaj corect. În plus, medicul poate oferi informații despre regulile de alimentație pentru păstrarea unei bune igiene orale.

Reguli pentru un periaj corect

La vârsta de 3 ani, copiii au deja 20 de dinți. De la 3 la 5 ani, copiii trebuie să se spele pe dinți timp de două minute la fiecare periaj dentar, atât dimineața, cât și seara. Cantitatea de pastă de dinți cu fluor recomandată la această vârstă este de dimensiunea unei bob de mazăre.

Copilul trebuie supravegheat când se spală pe dinți până la vârsta la care poate scuipa pasta de dinți și nu să o înghită, respectiv până la 6 ani, dar și pentru a se asigura că aceștia realizează mișcările de periaj corecte.

Periajul la copii poate deveni o activitate plăcută dacă aceștia sunt încurajați să-şi aleagă singuri periuţa de dinţi sau dacă transformați totul într-o joacă. Fiți un exemplu pentru ei,

Reguli pentru un periaj corect:

  • Cu o periuţă cu peri moi curățați suprafeţele interioare ale dinţilor, unde se acumulează în principal placa bacteriană. Periaţi uşor cu mișcări scurte, circulare.
  • Curăţaţi suprafaţa exterioară a fiecărui dinte. Înclinaţi periuţa de-a lungul liniei exterioare a gingiei, în unghi de 45 de grade. Periaţi uşor înainte şi înapoi, de jos în sus.
  • Cu vârful periuţei, curăţaţi în spatele fiecărui dinte frontal, de jos în sus.
  • Nu doar dinții au nevoie de periaj. Limba și interiorul obrajilor merită o curățare temeinică.

Când trebuie folosită aţa dentară?


Ața dentară ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare din spaţiile interdentare unde periuţa de dinţi nu ajunge, astfel că ar fi bine să învăţaţi copilul să o folosească începând de la vârsta de patru ani.

Ața dentară se folosește de la momentul în care copilul are toți dinții pe arcadă și se formează puncte de contact între aceștia. Necurățarea acestor zone determină apariția cariilor interdentare.

Majoritatea copiilor învaţă să folosească singuri aţa dentară până la vârsta de opt ani.

Avantajele unui periaj corect la copii

Cariile dentare apar ca urmare a acțiunii acizilor produși de bacteriile din cavitatea bucală care se hrănesc cu resturile alimentare rămase în cazul în care nu se face un periaj dentar corect.

Acizii demineralizează stratul superficial al smalțului, iar la nivelul dinților de lapte evoluția cariei este rapidă. Potrivit medicilor, o carie simplă netratată poate ajunge în aproximativ 2 luni la stadiul de carie complicată, cu afectare a pulpei dintelui.

Statisticile arată că, în Statele Unite, aproximativ 60% dintre copii au dezvoltat carii până la vârsta de 5 ani. (conform American Academy of Pediatric Dentistry)

Educarea timpurie a copilului privind importanța unei igiene orale corespunzătoare îl va transforma într-un adult responsabil care se va bucura de o bună sănătate dentară și generală pe termen lung.