Simptome care arată că un copil are nevoie de un consult stomatologic. Importanța vizitei la medicul stomatolog

 

Prima vizită a copilului la medicul stomatolog ar fi bine să aibă loc, potrivit recomandării specialiștilor, înainte de vârsta de un an sau după apariția primilor dinți de lapte, ocazie cu care medicul va putea depista eventuale probleme și va realiza un plan de tratament.

Pentru asigurarea unei bune sănătăți orale, și implicit a sănătății generale a copilului sunt importante controalele periodice la medicul specializat în stomatologie copii, respectiv cel puțin o dată la 6 luni, ședințele de profilaxie pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului sau folosirea aparatelor dentare pentru corectarea problemelor de natură ortodontică.

De asemenea, se recomandă ca vizita la cabinetul stomatologic să nu fie asociată cu vreo afecțiune sau urgență dentară care pot să-i provoace copilului durere și pentru care va fi nevoie de tratament. În acest fel, consultul stomatologic va putea fi pentru copil o experiență confortabilă și relaxantă.

Este important, astfel, să cunoaștem care sunt simptomele ce indică nevoia unui consult stomatologic la copii.

 

Simptome și dureri care necesită un control stomatologic pediatric

Perioada dinților de lapte

Dinții temporari (dinții de lapte) au o importanță majoră pentru sănătatea orală și starea generală de sănătate a copilului, aceștia având un rol cheie în apariția dinților definitivi.

Netratarea cariilor apărute pe dinții de lapte poate avea consecințe grave pe termen lung, cum ar fi riscul pierderii precoce a dintelui sau infecții ce se pot transmite prin sânge.

Iată care sunt semnele sau simptomele care indică necesitatea unei vizite la medicul pedodont:

• Un dinte de lapte a căzut mai repede decât era de așteptat
• Copilul acuză o durere la nivelul dinților sau gingiilor
• Apariție unor puncte negre pe dinții de lapte
• Petele albe de pe dinți ar putea indica faptul că smalțul începe să se descompună
• Apar dificultăți de masticația sau deglutiție
• Existența unei forme de malocluzie dentară (dinți înghesuiți, strâmbi sau cu spații interdentare mari)
• Sensibilitate dentară, declanșată de temperaturi ridicate sau scăzute sau de anumite alimente (cum ar fi dulciurile)
• Mușcarea obrazului interior.

În oricare dintre aceste situații, medicul pedodont va acorda asistență stomatologică de specialitate, va identifica afecțiunea de care suferă copilul și va realiza planul de tratament personalizat.

Apariția dinților permanenți

Părinții sunt sfătuiți să urmărească simptomele care pot semnaliza existența unei carii dentare sau a unei alte afecțiuni, cum ar fi gingivita, și după apariția dinților permanenți, proces ce se definitivează în jurul vârstei de 12 ani.

Semnele apariției unei carii dentare pot fi:

• Durere de dinți, durere spontană sau durere care apare fără nici o cauză aparentă
• Sensibilitate dentară
• Dureri atunci când copilul mănâncă sau bea ceva dulce, cald sau rece
• Fisuri în dinți
• Colorație maro, neagră sau albă pe suprafața dintelui
• Durere la masticație.

Importanța consultului stomatologic la copii

Cariile dentare se numără printre cele mai frecvente boli ale copilăriei, afectând unul din șapte copii de 3 până la 5 ani

Chiar dacă dinții de lapte vor fi înlocuiți de dinții permanenți, acesta nu este un motiv pentru evitarea consultului stomatologic la copii și evitarea tratării cariilor apărute pe dinții de lapte.

Dacă un copil prezintă risc de apariție a cariilor sau a altor afecțiuni dentare, medicul stomatolog va putea recomanda planul de tratament personalizat în funcție de nevoile pacientului și, în plus, îi va prezenta părintelui recomandările pentru menținerea unei bune igiene orale pe termen lung.

În plus, vizitele periodice la cabinetul stomatologic și formarea unei relații bune cu medicul specialist îi vor insufla copilului, încă de la o vârstă fragedă, responsabilitatea pentru păstrarea unei danturi perfect sănătoase.

×
3 campanii active. Descoperă-le BucureștiSibiuTimișoara