Dr. Anda Budulan: Pur și simplu nu m-aș vedea făcând altceva…

 

Anda, Zâna Măseluță, Anduța, Mama răniților, The Storyteller… mi se spune în foarte multe feluri la clinică și este interesant că mă identific fără doar și poate cu fiecare dintre ele. Îmi place la nebunie ceea ce fac și întotdeauna mi-am dorit să lucrez cu copiii.

Trebuie să recunosc, însă, că prima mea dorință a fost să devin educatoare sau învățătoare. Eram atât de implicată în transformarea visului meu în realitate încât la 6-7 ani aveam o strategie foarte eficientă de a simula clasa. O rugam pe mama să îmi cumpere cărți de povești, care pe vremea aceea erau în format mare, cu multe poze, iar eu îi strângeam pe copii în jurul meu ca să le citesc poveștile. Țin minte cum stăteau într-un semi-cerc și făceau liniște ca să pot începe, ca într-o scenă de film care cere muzică în surdină. Nu știam să citesc, dar nici ei nu știau asta despre mine, așa că erau absorbiți de fiecare cuvânt pe care îl „citeam”. De fiecare dată citeam altă poveste, chiar dacă era aceeași carte.

Nu știu, sincer, dacă este un talent cu care ești înzestrat, sau este vorba despre exercițiu, pe care, cum v-am spus, îl am de mică. Dar pentru mine este o plăcere să fiu o sursă inepuizabilă de povești. Îmi stimulează creativitatea și contribuie la acomodarea copiilor în cabinet.

Ce cred că m-a determinat, totuși, să devin medic stomatolog pediatru a fost combinația între dorința de a lucra cu copiii și dorința de a avea întotdeauna dinții curați. Încă o dată, nu îmi pot explica de ce, dar când eram mică, eram efectiv fascinată de proteza dentară a bunicii mele, pe care voiam să o spăl mereu. Deși o rugam pe bunica să mă lase, niciodată nu îmi permitea să ating proteza și începeau niște minute bune de urlete și plânsete.

Iar dacă vă întrebați (la fel cum o fac părinții pacienților foarte des) când am fost prima dată la medicul dentist, vă răspund așa: „Atunci când m-a durut, din păcate”. Și atunci când am implorat-o pe mama să mă ducă la stomatolog. Inițial nu a acceptat pentru că „dinții de lapte se schimbă” (nimic mai greșit în această abordare), dar și pentru că eu îmi scoteam singură dinții atunci când se mișcau, spre deosebire de fratele meu care îl ruga întotdeauna pe tata să îl ajute. Apoi, când am ajuns la medic, nu mi-a mai plăcut…dar aceasta este o poveste pentru altă dată.

 

SPECIALIZAREA

Mi-ar fi plăcut să intru la Facultatea de Medicină Dentară la Timișoara din primul an, însă nu a fost așa și am primit cea mai importantă lecție de până acum. Am intrat la medicină generală în Craiova, eu fiind din Drobeta Turnu-Severin. Spre nemulțumirea părinților mei, însă, am decis să merg în primul an la Facultatea de Medicină Dentară din Arad, chiar dacă distanța și efortul financiar erau mai mari. Știam că trebuie să mă transfer la Timișoara, așa că primul an de facultate a fost cel în care am învâțat cel mai mult și am dormit cel mai puțin. Făceam multe cursuri suplimentare pentru că simțeam că nu îmi ajungea informația primită la școală, învățam pentru examene, dar și pentru a mă putea transfera la Timișoara. Din anul 2, am reușit să mă transfer și am terminat facultatea aici.

Imediat după terminarea facultății m-am angajat într-o clinică, iar după 6 luni mi-am deschis propriul cabinet. Aceea a fost perioada în care am lucrat mult cu adulții și vă spun sincer că nu aș mai vrea să mă întorc niciodată în acel punct sau să tratez adulți. Stomatologia pediatrică este o altă specialitate, cu alt tip de pregătire și alte recompense. Dar trebuie sa fii făcut pentru ea.

La 2 ani după ce l-am născut pe Radu, am auzit despre DENT ESTET 4 KIDS din Timișoara și am avut sentimentul că acela trebuie să fie locul meu. Povestea clinicilor și a Oanei Taban, echipa mare, cultura creată în DENT ESTET și multe altele m-au determinat să aplic. De 7 ani sunt aici și nu m-aș mai vedea fâcând altceva.

A lucra cu copiii înseamnă a fi creativ, a fi dedicat, a avea foarte multă răbdare și înțelegere. Dacă ești rigid, nu te bucuri pe deplin de frumusețea acestei meserii. Copiii sunt buni și darnici în complimente, iar când te transformă în propriul erou și îți spun că vor să fie ca tine când vor fi mari, efectiv te topești. Și știți ce le spun medicilor la început de drum? Că satisfacțiile sunt imense, că trebuie să fii foarte bine pregătit profesional, să mergi la cursuri etc., dar și că trebuie să înveți să spui povești.

Să vezi copii crescând sănătos și revenind din 6 în 6 luni, să vezi că schimbi mentalități, să ai prieteni adolescenți pe care îi știi de când abia vorbeau… sunt lucruri care nu se compara cu satisfacțiile altei meserii. Facem ceva special!

 

ECHIPA DENT ESTET

Lucrurile stau așa, cu riscul de a suna pragmatic: dacă vrei să faci treabă excelentă, să lucrezi la niște standarde înalte și să evoluezi tot timpul, aici vrei să fii. Ai tehnologie extraordinară, materiale cu care lucrează doar câteva clinici performante de stomatologie pediatrică din lume, ai un sistem de management care te ajută să te concentrezi pe dezvoltarea ta și o echipă foarte mare de medici la fel de pasionați ca tine cu care să te consulți. Nu mai spun de asistenți și de echipa de suport și trebuie să îmi exprim public reunoștința pentru asistenta mea, Emilia, cel mai bun și deschis om pe care îl cunosc.

Dincolo de aceste aspecte, la fel de important este și că îți petreci foarte mult timp alături de o echipă care îți devine apropiată, care îți este alături la greu și se bucură cu tine când îți este bine. Pentru mine acest echilibru este vital.

 

TIMP LIBER PENTRU PASIUNI

Aș povesti, dar ați văzut că poveștile mele sunt lungi. Soțul și fiul meu înseamnă enorm pentru mine și îmi asigură echilibrul în viața personală, așa că încerc să stau cât mai mult cu ei. Îmi place mult să citesc, să pictez alături de fiul meu și să facem tot felul de aranjamente și decoruri. Îmi place enorm și să fac poze, iar cunoscuții ne spun că este un talent moștenit, fratele meu fiind fotograf.

Dacă ar fi să mă întrebi ce aș face cu resurse financiare sau de timp nelimitate, aș spune că tot cu copiii aș lucra și precis aș scrie măcar o carte de povești. Nu este doar o profesie, este și un hobby.

 

SCURT BIO

Dr. Anda Budulan deține o Competență în stomatologie pediatrică și numeroase certificări internaționale în domeniu. Din februarie 2014 face parte din echipa DENT ESTET 4 KIDS din Timișoara, unde a tratat și consultat peste 1500 de copii până în prezent. Experiența și pasiunea pentru această specialitate o fac un medic stomatolog pediatru de referință în România.

×
3 campanii active. Descoperă-le BucureștiSibiuTimișoara