De ce este important să mergem o dată la 6 luni la medicul stomatolog pediatru

 

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Ramona Marin, medic stomatolog pediatru în cadrul clinicii DENT ESTET 4 KIDS.

 

Asociația Americană a Medicilor Dentiști Pediatri recomandă ca prima vizită a copilului la cabinetul dentar să fie atunci când acesta se apropie de vârsta de 1 an sau la scurt timp după apariția primilor dinți de lapte pe arcada dentară.

În funcție de nevoile copilului și a primului examen clinic oral, medicul stomatolog pediatru va recomanda frecvența următoarelor vizite. De regulă, majoritatea medicilor sunt de părere că dinții și gingiile copilului trebuie monitorizate la un interval de 3 – 6 luni, deoarece acest lucru previne posibilele afecțiuni ale gingiei și apariția cariilor, care în cazul dinților temporari, au o evoluție extrem de rapidă.

Scopul primei vizite este acela de a crea copilului o experiență pozitivă la medicul dentist pediatru și să stabilească o relație de încredere cu medicul, astfel încât această primă experiență să fie cât mai relaxată si confortabilă pentru copil.

Recomandarea medicilor este de a veni la prima vizită la cabinet înainte ca acesta să aibă o problemă dentară pentru care să fie nevoie de tratament. Acest demers timpuriu îl va ajuta pe copil să perceapă vizita la medicul stomatolog pediatru ca fiind ceva natural.

Încă de la prima vizită, în baza examenului clinic oral, medicul stomatolog pediatru va realiza planul de tratament personalizat și etapizat în funcție de nevoile pacientului și îi va prezenta părintelui recomandările pentru a menține pe termen lung sănătatea dentară a copilului. Acesta include:

 • Riscul la carie
 • Monitorizarea cariei incipiente
 • Monitorizarea tratamentelor efectuate
 • Monitorizarea erupției dentare în funcție de vârstă
 • Monitorizarea traumatismelor

Controalele periodice o dată la 6 luni sau chiar mai des, în funcție de recomandările medicului coordonator, alături de ședințele de profilaxie (care urmăresc înlăturarea plăcii bacterine și a tartrului, a colorațiilor bacteriene cromogene) și purtarea aparatelor ortodontice acolo unde există probleme de ocluzie sau malopoziții dentare, sunt vitale pentru dezvoltarea armonioasă a viitorului adult.

Ce este un control medical periodic?

Controlul medical periodic reprezintă actul medical în timpul căruia medicul stomatolog pediatru analizează starea de sănătate dentară a copilului, menținerea tratamentelor efectuate și se asigură că nu au apărut alte afecțiuni dentare sau afecțiuni la nivelul părților moi (gingii, obraji, limbă, buze).

Părinții vor fi instruiți cum trebuie să efectueze igiena orală a copilului, în funcție de vârstă, și cum să întrețină sănătatea dinților prin alimentație și prin obiceiuri sănătoase.

De asemenea, este important ca părintele să înțeleagă importanța periodicității controalelor la cabinetul medicului stomatolog pediatru și a igienizărilor profesionale, ambele având un rol esențial în menținerea contactului între micuții pacienți și medic.

 

Cât de important este controlul periodic pentru sănătatea copilului?

Consultațiile regulate, odată la 3 sau 6 luni, în funcție de etapa evolutivă a copilului și de caracteristicile dinților săi, vor asigura tratarea cariilor încă dintr-un stadiu incipient, înainte să deterioreze structura dintelui și să apară durerea și necesitatea unor tratamente mai ample și extinse pe o perioadă de timp mai îndelungată.

Medicul pedodont va observa și va recomanda, la nevoie, control periodic la medicul specialist ortodont, pentru începerea tratamentelor ortodontice din timp, pentru a asigura un zâmbet sănătos viitorului adult. Asociațiile de specialitate recomandă ca prima vizită a copilului la medicul ortodont să fie realizată în jurul vârstei de 7 ani.

În afara consultațiilor stomatologice periodice, copilul va fi adus la control ori de cate ori există:

 • o urgență acompaniată de durere
 • un traumatism la nivelul dinților (contuzie, luxație, fractură dentară)
 • un dinte ce nu erupe sau orice alta problemă îngrijorătoare.

Având în vedere controalele dese, efectuate la fiecare 3-6 luni, orice problemă aparută va fi tratata pană sa apară complicațiile. Cea mai frecventă problemă la această vârstă o reprezintă caria dentară. Aceasta, dacă este simplă și depistată în stadiul incipient, va fi tratată cu ușurință, fără durere și având parte de cooperarea absolută a copilului, el plecând cu o experiență ușoară, și va reveni cu drag și relaxat.

Cu cât copilul este mai confortabil cu ambientul din cabinet și cu medicul stomatolog pediatru, cu atât el va coopera mai bine pentru realizarea cu succes a manoperelor dentare.

Până la apariția dentiției permanente completă, proces ce se definitivează în jurul vârstei de 12 ani, controalele se vor efectua la fiecare 3-6 luni, pentru a urmări dezvoltarea arcadelor dentare și erupția corectă si fiziologică a dinților permanenți fără complicații și eventuale patologii.

 

Ce presupune profilaxia dentară la copii?

La copii, profilaxia dentară este o măsură de prevenție care trebuie efectuată cel puțin o dată la 3-6 luni. Periajul profesional are rolul de a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților și din zone mai puțin accesibile, precum și petele dentare externe cauzate de alimente colorate, sau colorațiile bacteriene cromogene aderente ce nu pot fi îndepărtate prin periajul zilnic realizat acasă.

În mod normal, periajul dinților copiilor trebuie făcut pentru a putea elimina placa bacteriană din zonele puțin accesibile și pentru a suplimenta lipsa de igienă corespunzătoare care duce la apariția prematură a cariilor dentare.

La dentiția temporară, smalțul mai subțire favorizează apariția mai rapidă a cariilor, iar profilaxia dentară diminuează acest risc și permite medicului stomatolog să verifice la intervale regulate apariția cariilor incipiente și să recomande diferite tipuri de tratamente.

Profilaxia dentară este indicată la primele ședințe cu rolul de acomodare a copilului cu cabinetul, dar în primul rând pentru îndepărtarea plăcii bacteriene pentru o consultație de acuratețe, iar tratamentele stomatologice necesare vor fi începute atunci când dinții copilului sunt lipsiți de placă bacteriană și resturi alimentare, pentru un tratament 100% corect.

Ședința de profilaxie poate fi realizată de asistentul de profilaxie. Aceasta poate cuprinde un simplu periaj și o fluorizare sau poate necesita efectuarea suplimentară a unui detartraj cu ultrasunete și folosirea air-flow-ului.

 

Importanța ședinței de profilaxie ( periaj, detartraj, air-flow, fluorizare):

 • Detectarea din timp a afecțiunilor dentare
 • Menținerea dinților sănătoși
 • Îndepărtarea plăcii bacteriene, posibilă doar prin periajul profesional realizat în cabinetul stomatologic
 • Conservarea rezultatelor obține anterior
 • Respirație proaspătă
 • Menținerea sănătății orale și generale a organismului
 • Ședințele de profilaxie realizate periodic previn afecțiunile dentare și realizarea tratamentelor dentare complexe și costisitoare.

 

La sfârșitul ședinței de profilaxie, periajul este completat de către fluorizare, o manoperă simplă și eficace în lupta cu apariția cariilor și a sensibilității dentare, reprezentată de aplicarea produsului de fluorizare (lac, gel, varnish).

Deși se poate realiza și acasă, la recomandarea medicului stomatolog pediatru, cu produse special concepute pentru a fi utilizate în siguranță acasă, procedura de fluorizare se realizează de către medic, în cabinetul stomatologic, de 2-4 ori pe an, în funcție de necesitățile copilului.

 

Prevenția este vitală! Dacă la alte vârste, ședințele de periaj profesional, detartraj, air-flow se realizează de două ori pe an, în intervalul 6-8 ani este important ca acestea să fie programate o dată la 3-4 luni.

La fel și vizitele la medicul stomatolog pediatru!

×
3 campanii active. Descoperă-le BucureștiSibiuTimișoara