DentEstet DE4Teens
Prevenție dentară

Ce se întâmplă când amâni tratamentele dentare ale copilului?

Data: 10.05.2022
hero image

Recomandarea medicilor stomatologi pediatri din întreaga lume este ca igiena orală a copilului să înceapă chiar și înainte de apariția primului dinte de lapte, prin curățarea gingiilor, obrajilor și limbii copilului.

Recomandarea medicilor stomatologi pediatri din întreaga lume este ca igiena orală a copilului să înceapă chiar și înainte de apariția primului dinte de lapte, prin curățarea gingiilor, obrajilor și limbii copilului. Odată cu apariția primului dinte, îngrijirea lui trebuie să fie una extrem de riguroasă, iar Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă ca, cel târziu la 6 luni după acest moment, în jurul vârstei de 1 an, copilul să aibă parte de primul consult realizat de medicul stomatolog pediatru.

Medicul pedodont va monitoriza de aproape evoluția dinților și gingiilor copilului și astfel se vor evita posibile afecțiuni care, netratate la timp, vor declanșa în cascadă tratamente mai complexe, de lungă durată, dureroase și costisitoare.

Ce se întâmplă dacă nu tratezi dinții de lapte?

Dinții de lapte apar în jurul vârstei de 6 luni și au un rol esențial în apariția corectă și sănătoasă a dinților permanenți. Aceștia ghideaza dinții permanenți și formează oasele maxilare, permit o masticație normală și au un rol foarte important în dezvoltarea vorbirii. Dacă tratarea cariilor la dinții temporari nu este efectuată la timp, complicațiile pot provoca multă durere copilului și pot ajunge chiar până la extracția dintelui afectat.

Cariile netratate afectează sănătatea întregului organism

Infecţia dezvoltată de caria dentară se poate extinde, prin sânge, către organele vitale şi poate afecta organismul copilului, ducând la înrăutățirea stării de sănătate. Mai mult, infecția cauzată de caria dentară afectează indicatorii VSH și ASLO și scade imunitatea organismului copilului.

Caria dintelui de lapte provoacă durere în 2 luni de la apariția sa

Dinții de lapte nu au aceeași structură precum cei permanenți, au o rezistență mai scăzută și sunt mai sensibili. Acest lucru favorizează apariția cariilor dentare, dacă cel mic nu are o igienă orală corectă. Mai mult decât atât, cariile se extind foarte repede și în doar două luni de la apariție pot provoca durere și extinderea infecției în organism. De aceea, vizitele periodice la medicul stomatolog sunt esențiale încă de la apariția primului dinte. Acest lucru nu va identifica doar cariile vizibile cu ochiul liber, ci și pe cele interdentare.

Cariile netratate afectează mugurii dinților permanenți

Netratarea cariilor dinților de lapte în timp util duce la extinderea acestora, provocând durere, răspândirea infecției în întreg organismul și afectarea rădăcinilor dinților permanenți. Acest lucru duce la tratamente complexe, costisitoare și îndelungate. Astfel, tratarea dinților de lapte este primul pas în menținerea sănătății orale și generale a copilului pe termen lung. În plus, vizitele periodice la medicul stomatolog pediatru nu doar că previn afecțiuni grave, ci creează un stil de viață bazat pe prevenție, extrem de util viitorului adult.

Cariile netratate duc și la malpoziții ale dinților

În momentul în care în spațiul respectiv nu mai există din cauza pierderii dintelui afectat, dinții înconjurători se vor deplasa pentru a oferi masticația necesară. Acest lucru conduce, într-un timp scurt, la malpoziționări ale dinților permanenți și chiar la schimbarea fizionomiei copilului.

Informează-te înainte de a amâna tratamentele dentare ale copilului tău!

Tags: