Care sunt avantajele unui tratament ortodontic timpuriu?
Tratamentul ortodontic reprezintă o componentă importantă a îngrijirii orale a copilului dumneavoastră, deoarece o aliniere corespunzătoare a dinților și o mușcătură corectă sunt esențiale pentru sănătatea sa orală, dar și cea generală.
Tratamentul ortodontic reprezintă o componentă importantă a îngrijirii orale a copilului dumneavoastră, deoarece o aliniere corespunzătoare a dinților și o mușcătură corectă sunt esențiale pentru sănătatea sa orală, dar și cea generală.
Ortodonția pediatrică este ramura stomatologiei care tratează numeroase afecțiuni dentare la copii, cum ar fi malocluzia, dinți înghesuiți, dinți strâmbi, dar și anomalii dento-faciale mai grave.
Tratamentul ortodontic la copii – informații importante
Prima vizită la medicul ortodont
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar este unul dintre instrumentele pe care medicul ortodont le are la dispoziție pentru a contribui decisiv la crearea de zâmbete sănătoase și frumoase la copii.
Problemele ortodontice pot avea cauze de ordin genetic sau legate de obiceiurile vicioase, cum ar fi suptul degetului, respirația orală sau bruxismul.
Este extrem de important ca părinții să aibă o atitudine preventivă în ceea ce privește sănătatea orală a copiilor, iar atunci când remarcă o problemă la nivelul aparatului dento-maxilar al acestora să se prezinte la medicul ortodont.
Asociația Americană de Ortodonție recomandă ca prima vizită la ortodont să aibă loc după vârsta de 7 ani, când copilul are deja o dentiție mixtă (dinți de lapte și dinți permanenți).
Importanța tratamentului ortodontic timpuriu
Tratamentul ortodontic precoce are, de fapt, un rol interceptiv. Specialiștii recomandă vizitele periodice la dentist pentru a putea preîntâmpina eventuale probleme.
În plus, purtat de la vârsta potrivită, aparatul dentar oferă rezultate rapide și de durată.
Tratamentul cu aparat ortodontic copii este mult mai eficace atunci când este început devreme, pentru că, în procesul de creștere, oasele își pierd din maleabilitate, iar durata tratamentului poate fi influențată de vârsta copilului.
Scopul unui consult ortodontic începând de la vârsta de 7 ani este de a verifica:
- dacă mandibula este poziționată corect față de maxilar
- dacă mușcătura copilului este corectă
- dacă dinții permanenți cresc în poziția corectă
- pentru a preveni eventuale complicații
Semne care indică necesitatea unui control ortodontic
Tratamentul ortodontic este un proces biologic complex, care implică modificări ale oaselor maxilarului, ale oaselor feței și ale țesuturilor moi pe măsură ce dinții sunt mutați în noile lor poziții.
Primele semne ale necesității unui control ortodontic pot apărea în jurul vârstei de 7-8 ani, atunci când dinții de lapte au fost deja parțial înlocuiți de dinții permanenți.
Iată care sunt semnele care indică necesitatea unui control ortodontic:
- Dinți înghesuiți pe arcada dentară sau dinți poziționați necorespunzător
- Dificultăți în mestecarea alimentelor sau în mușcarea acestora
- Pierderea prematură (înainte de 4 ani) sau întârziată (după 7-8 ani) a dinților de lapte
- Dezvoltarea anormală a maxilarului
- Obiceiuri vicioase: folosirea suzetei pe o perioadă mai mare de 2 ani, suptul degetului, respirația orală și mușcatul obrazului interior
- Scrâșnitul din dinți (bruxism) pe parcursul nopții sau în condiții de stres
- Dificultăți de vorbire
- Asimetrii la nivelul feței
Oricare dintre aceste situații ar putea indica nevoia unui tratament cu aparat dentar începând cu vârsta de 9 ani și până la vârsta de 14 ani.
Ce beneficii aduce tratamentul ortodontic timpuriu?
Afecțiunile ortodontice pot avea un impact profund asupra unei persoane, indiferent că vorbim de copii, adolescenți sau adulți. Dinții înghesuiți, strâmbi sau malocluziile dentare nu țin doar de aspectul estetic.
Un aspect important este reprezentat de asigurarea unei bune igiene orale. Atunci când dinții sunt strâmbi sau înghesuiți, este mai greu ca periajul dentar să fie sută la sută eficient, fiind favorizată astfel apariția cariilor sau a tartrului.
În plus, o mușcătură bună îmbunătățește procesele de masticație și dicție.
Este important de reținut faptul că atunci când copilul vine la medicul ortodont de la vârsta de 7 ani nu înseamnă neapărat că va primi aparat dentar.
Este foarte important ca medicul ortodont să monitorizeze creșterea copilului, iar în urma vizitelor la cabinetul stomatologic, medicul poate decide când este momentul să se înceapă un tratament cu aparat dentar sau dacă cel mai bine este să se temporizeze intervenția ulterioară.
Principalul rol al tratamentelor ortodontice în dentiția mixtă este unul interceptiv.
Alte beneficii ale tratamentului ortodontic precoce:
- Ghidarea creșterii osoase
- Ghidarea dinților definitivi în pozițiile corespunzătoare
- Corectarea la timp a obiceiurilor vicioase orale
- Îmbunătățirea estetici zâmbetului
- Obținerea unui profil facial armonios
Tratamentul ortodontic timpuriu poate preveni sau intercepta și apariția unor probleme mai grave.
În unele cazuri, ortodonția poate preveni complicații la nivelul articulației temporo-mandibulare (articulația care unește maxilarul cu craniul). Aceste complicații pot provoca dureri cronice la nivelul capului, feței, gâtului sau urechilor, precum și amețeli sau greață.
Aparat dentar copii – tipuri și etape de tratament
Aparatul dentar sau aparatul ortodontic este indicat, de regulă, la copii de peste 7 ani, în funcție de recomandarea medicului ortodont.
În funcție de problema apărută, există mai multe tipuri de aparate ortodontice pentru copii:
- Aparat dentar fix: are o eficiență foarte mare, având brackeți din metal, ceramică sau safir
- Aparat dentar mobil: este indicat în cazul problemelor ortodontice descoperite timpuriu la copii cu dentiție temporară sau mixtă
- Aparat dentar lingual: este poziționat pe partea din spate a danturii și poate fi montat după vârsta de 12-14 ani
În funcție de etapa de dezvoltare a dinților copilului, aparatul ortodontic poate fi recomandat în una sau două faze de tratament.
În urma consultației, ortodontul va recomanda realizarea unui set de investigații radiologice, în baza cărora se va monta aparatul ortodontic.
Există și cazuri în care copilul poate resimți dureri sau disconfort după montarea aparatului dentar, însă aceste dureri sunt normale și vor dispărea în câteva zile.
După finalizarea tratamentului, părinții trebuie să știe că se va intra în perioada de contenție, când este recomandat purtarea unui retainer care va ajuta la păstrarea rezultatelor obținute în timp.
În ceea ce privește prețul unui tratament ortodontic pentru copii, acesta variază de la un caz la altul, în funcție de complexitatea procedurii și de aparatele dentare utilizate.
În final, este important să menționăm că obiectivele tratamentului ortodontic precoce trebuie să fie clar conturate și înțelese. Dacă obiectivele tratamentului nu sunt clare, stabilirea punctelor finale adecvate va fi imposibilă.
Pentru a obține rezultate corecte, sigure și rapide, este necesar ca tratamentele să fie realizate de către un medic ortodont cu experiență, ce a urmat cursuri internaționale de perfecționare, așa cum veți găsi la DENT ESTET 4 KIDS. De aceea, alegerea unui medic stomatolog ortodont trebuie realizată cu grijă, întrucât experiența acestuia este esențială pentru rezultatul final.
Printr-o evaluare ortodontică timpurie, îi veți oferi copilului dvs. cea mai bună oportunitate de a avea un zâmbet sănătos și frumos.
La DENT ESTET 4 KIDS este simplu să faci o programare.
Accesează pagina Programare de pe site, completează formularul și hai în una dintre clinicile noastre! Copilul tau va beneficia de cele mai bune tratamente stomatologice, realizate la standarde internaționale.