Aparate dentare pentru copii - tipuri, beneficii, cum se întrețin corect
Un zâmbet frumos și sănătos, pe care de cele mai multe ori îl asociem cu dinți aliniați și strălucitori, transmite celor din jur un mesaj important despre noi. Însă, dinții drepți nu sunt doar estetici, ci joacă un rol important în procesele de masticație și de vorbire.
Un zâmbet frumos și sănătos, pe care de cele mai multe ori îl asociem cu dinți aliniați și strălucitori, transmite celor din jur un mesaj important despre noi. Însă, dinții drepți nu sunt doar estetici, ci joacă un rol important în procesele de masticație și de vorbire. Pentru că mulți părinți au înțeles acest lucru, tratamentele cu aparate dentare au devenit o opțiune pentru toți cei care vor să aibă grijă de sănătatea orală a copiilor.
Când mergem la medicul ortodont?
Potrivit Asociației Americane de Ortodonție, prima vizită la medicul ortodont ar fi bine să aibă loc după vârsta de 7 ani, când dentiția este mixtă. La această vârstă, când există și dinți de lapte și dinți permanenți, medicul ortodont va putea verifica dacă mușcătura copilului este corectă, respectiv dacă mandibula este poziționată corect față de maxilar, sau dacă dinții permanenți cresc în poziția lor corectă. În acest fel, medicul ortodont poate interveni la timp și poate corecta eventuale probleme de natură ortodontică cu ajutorul aparatelor dentare.
Pentru a veni în sprijinul părinților care vor să știe când ar fi bine să meargă copilul la un control ortodontic, vă prezentăm câteva semne la care trebuie să fiți atenți:
- Copilul întâmpină dificultăți atunci când mestecă alimentele
- Dinții de lapte cad mult mai devreme decât ar trebui
- Suzeta a fost folosită o perioadă mai mare de 2 ani
- Copilul respiră pe gură, și nu pe nas
- Creșterea anormală a maxilarului
- Dinții sunt înghesuiți pe arcadă sau nu sunt poziționați corect
- Noaptea, copilul scrâșnește din dinți (bruxism)
- Dificultăți de vorbire
- Existența unor asimetrii faciale.
Etape de tratament
Aparatul dentar are rolul de a corecta anumite probleme de natură ortodontică (dinți strâmbi, dinți înghesuiți, spații interdentare mari, mușcătură overbite, mușcătura underbite), fie folosind brackeți, în cazul aparatelor ortodontice tradiționale, fie folosind gutiere transparente, în cazul celor moderne.
Vizita la medicul ortodont este esențială atunci când optăm pentru un tratament cu aparat dentar, deoarece sunt necesare investigații radiologice și măsurători, pe care numai specialistul în ortodonție le poate interprea, astfel încât să se obțină rezultatele dorite. După interpretarea tuturor datelor, se trece la fixarea aparatului dentar potrivit. Tot medicul ortodont va oferi părinților și copiilor informațiile necesare pentru ca îngrijirea orală să fie una corespunzătoare.
În general, durata unui tratament cu aparat dentar variază între un an și jumătate și doi ani, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Sunt și situații în care aparatele dentare trebuie purtate mai mult timp, dar doar în situația în care tratamentul ortodontic a fost început mai târziu, după apariția dentiției permanente.
După ce tratamentul cu aparat dentar s-a încheiat, medicul va recomanda o etapă de contenție, respectiv purtarea unui retainer care va menține rezultatele obținute pentru o perioadă cât mai lungă de timp.
Tipuri de aparate dentare pentru copii
Aparate dentare mobile – reprezintă soluția potrivită pentru copiii cu dentiție temporară sau mixtă, fiind recomandat până la vârsta de 12 ani. Rolul principal al aparatului dentar mobil este de a intercepta și de a corecta parțial anomaliile de creștere a maxilarelor. Este indicat în cazul problemelor mai ușoare, putând fi îndepărtat pentru igienizare.
Aparate dentare fixe reprezintă cel mai utilizat tip de aparat dentar, deoarece are o eficiență foarte ridicată. Aparatul dentar fix este realizat din brackeți, care pot fi din metal, ceramică sau din safir, și elastice. Acest tip de aparat este recomandat după vârsta de 12 ani. Deoarece pot exercita o presiune mai mare asupra dinților, sunt folosite cu succes și la vârsta adultă, pentru cei cu cazuri complexe de reabilitare orală. În funcție de complexitate, durata unui tratament cu aparat dentar fix variază de la câteva luni până la mai mult de 2 ani.
Aparat dentar lingual oferă o estetică superioară, deoarece este poziționat pe partea din spate a danturii, astfel că nu poate fi observat de cei din jur. El poate fi montat după vârsta de 12 – 14 ani.
Un alt avantaj major oferit de acest tip de aparat este eficacitatea acestuia într-o perioadă relativ scurtă de timp. Datorită materialului din care este realizat, de obicei un aliaj din aur, aparatul dentar lingual se adaptează rapid și poate corecta majoritatea anomaliilor de natură ortodontică.
Există și aparate funcționale, numite trainere dentare. Acestea corectează anomaliile poziționării dinților, fiind recomandate inclusiv copiilor cu vârsta de 4 ani. De asemenea, pot fi utile atunci când copilul respiră greu în timpul somnului.
Beneficiile aparatului dentar pentru copii
Atunci când optăm pentru un tratament cu aparat dentar, beneficiile pentru sănătatea orală și generală a copiilor nu poate fi contestată. Astfel, un tratament ortodontic:
- Asigură o mușcătură corectă, ceea ce influențează semnificativ procesul de masticație, dar și digestia
- Corectează problemele de aliniere a dinților (dinți strâmbi, înghesuiți)
- Elimină obiceiurile vicioase (suptul degetului, folosirea suzetei peste vârsta de 2 ani)
- Îmbunătățește fizionomia feței și ne ajută să avem un zâmbet estetic
- Contribuie la creșterea încrederii în sine
Cum se întrețin corect aparatele dentare
Aparatele dentare fixe și mobile au nevoie de îngrijire specială, pentru ca rezultatele să fie cât mai bune și să dureze o perioadă cât mai lungă de timp.
În ceea ce privește aparatul dentar mobil, acesta poate fi îndepărtat și curățat cu mai multă ușurință, iar medicii stomatologi recomandă folosirea unei periuțe speciale, diferită de periuța dentară normală. De asemenea, este nevoie să-i reamintim copilului că trebuie să efectueze un periaj dentar riguros, utilizând și așa dentară, înainte de reaplicarea aparatului dentar mobil.
În cazul aparatelor dentare fixe, igiena orală este, de asemenea, esențială. De data aceasta, aparatul dentar nu mai poate fi scos, însă pot fi îndepărtate elasticele intraorale, ceea ce ajută la o igienizare mai bună. Este recomandabil să se folosească o periuță cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor, cu care se curățp cu grijă suprafețele dentare, fiecare bracket în parte și firele de metal care le conectează. Pentru zonele mai greu accesibile, este bine să se folosească o periuță interdentară.
Igiena trebuie completată cu utilizarea apei de gură și a dușului bucal, pentru îndepărtarea și ultimelor particule de alimente care ar fi putut rămâne între dinți și brackeți.
În concluzie, recomandarea unui aparat dentar la copii se face în funcție de problemele de natură ortodontică existente. Important de reținut pentru părinți este faptul că vizita timpurie la medicul ortodont pediatru reprezintă cea mai ușoară cale de a avea un zâmbet sănătos și frumos încă din copilărie.